Sikeres volt az öt éve indult Biblionet-program

Korszerű könyvtárak Hargita megyében

(0 Szavazat)35 megjelenítés

Új könyvtárak jöttek létre, a régiek épületeit, felszereléseit korszerűsítették Hargita megyében, a Biblionet-program részeként, amellyel 2009-ben csatlakozott Románia a Bill&Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott Global Libraries nevű nemzetközi programhoz. Az országos program az IREX Alapítvány ügykezelésében, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, a Romániai Közkönyvtári Egyesület és a megyei könyvtárak között létrejött partnerség eredménye. 

A Global Libraries program általános célja a digitális megosztottság csökkentése a világ tíz országában, feladata pedig a számítógép- és internetelérés biztosítása a lakosság számára a könyvtárakban. A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtárban Öt év Biblionet Hargita megyében címmel tartottak egész napos konferenciát.
A jelenlévő könyvtárosokat, polgármestereket, érdeklődőket Bedő Melinda osztályvezető könyvtáros köszöntötte, aki továbbította Kopacz Katalin igazgató üzenetét is, valamint bemutatta a Biblionet-program helyi csapatát.
Hargita Megye Tanácsát Burus-Siklódi Botond tanácsos képviselte a konferencia megnyitóján, aki az intézmény és Borboly Csaba elnök nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében úgy fogalmazott, a kultúra közvetítése, az oktatás válságos időszakot él a kutatásoknak, a technikai fejlődésnek köszönhetően. Ma már nem csak a nyomtatott forma jelenti az információforrást, és ebben az időszakban paradigmaváltásra van szükség, amelyet a könyvtárak, az oktatási intézmények tudnak segíteni. A könyvtár úgynevezett médiatárrá alakul, mondta, amelynek biztosítania kell az internet-hozzáférést. A megyei tanácsos gratulált minden könyvtár munkaközösségének, akik részt vettek a Biblionet-programban, és „érzékennyé” tudták tenni környezetüket tevékenységük támogatására, hiszen a program finanszírozási periódusa idén lejár, a megvalósítások pedig továbbra is fenntarthatóak kell legyenek. A számos programnak köszönhetően a Kájoni János Megyei Könyvtár megjelenik a lakosság mentális térképén, tette hozzá, amiért szintén elismerés illeti az intézmény munkatársait. Végül minden könyvtár munkaközösségének jó munkát kívánt.
Bedő Melinda Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter levelét is felolvasta. Az idők folyamán a könyvtár a tudás felhalmozódásának helye volt, amely újra és újra megújult. A nyomtatott dokumentumokat lassan a virtuális információk váltják fel, ennek szellemében kell megreformálni a könyvtárakat. Öt éve a Bill&Melinda Gates Alapítvány indította útra a Biblionet-programot, amelyhez partnerként csatlakozott a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium. Hargita megyében a program során új könyvtárak jöttek létre, meglévők újítottak fel és adtak át a helyi közösségnek. A könyvtárakat korszerűsíteni kell, hiszen a 21. században is közvetítő szerepük van, keretet biztosít a tudáshoz való hozzáférésnek, ezért lépést kell tartani a megújulással – áll Kelemen Hunor levelében.
A Kájoni János Megyei Könyvtár kezdettől csatlakozott az országos programhoz, és bevonta a megye 39 könyvtárát, amelyek megfeleltek a pályázati feltételeknek: elnyerték a helyi hatóságok beleegyezését, munkanapokon legalább 8 óra szolgáltatást biztosítottak, internet-hozzáféréssel rendelkeztek, megfelelő méretű, fűtött, világított térben fogadták a könyvtárhasználókat, a könyvtáros sikeresen elvégzett két szakmai kurzust.
A csütörtöki konferencián jelenlévő polgármesterek, könyvtárosok számos pozitív példáról számoltak be: régi épületek újultak meg, új könyvtárak létesültek, bővült a könyvtár felszereltsége és szolgáltatásai különböző oktatóprogramok indításával.


Csíkszereda, 2014. március 27.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774