Saját gyökereinket öntözzük, amikor hagyományainkat ápoljuk

(0 Szavazat)48 megjelenítés

2013. november 22-én kezdődött a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) és Hargita Megye Tanácsa közös szervezésében megrendezett, már hagyománynak örvendő XXIII. Pedagógusok Fóruma. Az eseménynek a hidegségi Csángó Panzió adott otthont.

A CSTIT már korábban is próbálkozott eleget tenni a szórványban jelentkező képzés-igénynek, legközelebb talán már a moldvai csángómagyar pedagógusok lehetnek házigazdái egy hasonló hagyományőrző képzésnek. A moldvai szórvány termékeny táptalajt kínál a hagyományőrzésre, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének gondozásában működő Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban dolgozó pedagógusok már több településen sikeresen erősítik a helyiek identitás- és magyarságtudatát.
A pedagógusok fórumának ez alkalommal a hagyományőrzés volt a tematikája. A résztvevőknek színes, információdús programokban volt részük. Saját gyökereinket öntözzük, amikor hagyományainkat ápoljuk. Már a népi gyermekjátékokat is eszközként lehet használni arra, hogy a népi hagyományokat megismertessük a gyermekekkel.
A képzést Kozma István, Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnöke nyitotta meg, hangsúlyozva a pedagógusok nevelői munkájának fontosságát, a felnövekvő generációnak társadalomban vállalt szerepének formálásában. Szintén ő tolmácsolta Burus-Siklódi Botond (RMPSZ elnök) üdvözletét, majd külön köszöntötte a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének gondozása alatt működő Moldvai Csángómagyar Oktatási Program hagyományőrzőit és pedagógusait, akik első alkalommal voltak jelen ezen a képzés-sorozaton.
Rácz Árpád, Hargita megyei tanácsos és a Hidegségi iskola igazgatója, mondott köszönetet Mihály Emőkének a szervezésért, majd a hosszas köszöntő és díszbeszéd helyett, a Hidegségi tánccsoport által bemutatott hagyományőrző műsort konferálta fel. A gyermekek tánca (lésza) teljesen elvarázsolta a résztvevőket, mindenki kedvet kapott egy kis lábforgatásra.
A fórumon több, mint ötven pedagógus vett részt, akik rövid ismerkedés után, önfeledten kapcsolódtak be Nyírő Ibolya és Máthé Tünde óvónők népi gyermekjátékaiba.

Márton Attila „Az archaikus magyar nyelv átörökítése” címmel tartott előadást, Berszán Lajos atya  pedig az egyházközség felelősségét emelte ki a népi értékek megőrzésében. Szőcs Anna a rovásírásról, mint nemzeti örökségünkről mesélt lelkesen, majd András Borbála kézműves foglalkozásai hangoltak rá a közelgő karácsonyi ünnepekre.
A kiértékelőn a szervezők átadták a szórványban tanító pedagógusoknak a cipősdobozokat amelyeket a résztvevőktől gyűjtöttek össze, hogy majd az ünnepeken kioszthassák a hátrányos helyzetben levő tanulóknak.

A fórum XXIII. kiadását Hargita Megye Tanácsa társszervezőként, a Hargita Megyei Nevelési és Erőforrás Központtal együttműködésben támogatta, valamint a Communitas Alapítvány. A rendezvény Hargita Megye Tanfelügyelősége, és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének szakmai támogatásával jött létre.


Csíkszereda 2013 november 25
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774