Rugonfalva is részesül kormányzati támogatásban

(0 Szavazat)20 megjelenítés

Az a kormányzati támogatás volt a november 10-i rugonfalvi falufórum főtémája, amelyet az RMDSZ közbenjárásával sikerült lehívni a községnek. Összesen egymillió lejt kapott Siménfalva és Rugonfalva, valamint Nagymedesér és Tordátfalva a vízhálózatának befejezésére.

A falufórumot a rugonfalvi kultúrházban tartották, ahol részt vett Hargita Megye Tanácsának képviseletében Borboly Csaba elnök, Barti Tihamér alelnök, Zsombori László fejlesztési igazgató, Berei István, a megyei tanács munkatársa, valamint Péter Zoltán, Siménfalva község polgármestere és Barabás Csaba református lelkész.
- A rugonfalviak régi álma egy új kultúrház megépítése, mivel a mostani a környék legrégebbi kultúrháza, faszerkezetből álló építmény, és már nem lehet feljavítani. A falu rendelkezik az új kultúrház megépítéséhez szükséges közterülettel – számolt be Péter Zoltán polgármester.
- Rugonfalvának pezsgő kulturális élete van, itt tevékenykedik a Pipacsok Néptáncegyüttes, van színjátszó társulata, a vidék turizmusának fellendítéséhez járulnak hozzá a vendégszobák, a halastó, a műemlék templom. Költséghatékony, funkcionális megoldást kell az új épület kivitelezéséhez megtalálni. Minél hamarabb el kell kezdeni a tervezési munkálatokat a helyi igényeknek megfelelően, hogy jövőre lehessen támogatásokat lehívni az elképzelés megvalósításához – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Barti Tihamér alelnök kifejezte reményét, hogy a közösségben látja azt a potenciált, hogy saját érdekükben össze tudnak fogni annak érdekében, hogy a kívülről jövő támogatásokat a leghatékonyabban tudják felhasználni.
Barabás Csaba református lelkész felhívta a figyelmet arra, hogy a rugonfalvi templomot is minél hamarabb fel kell újítani. Megemlítette a falu hírességeit, és megjegyezte, hogy fontosnak tartja Papp László édesanyja szülői házának a megvásárlását is.
Hargita Megye Tanácsa támogatja a műemlék templomok feljavítását. Az emlékházzal kapcsolatosan meg kell nézni milyen törvényes támogatási lehetőségek vannak – tette hozzá a megyeelnök.
A falufórumon többek között elhangzott, hogy jól haladnak a vízhálózat felújításának munkálatai. Megemlítették, hogy szükség lenne a faluban hulladéktárolók kihelyezésére, valamint a kultúrház kifűtésének megszervezésére.
Két hét múlva újabb falugyűlést tartanak, ahol várják a javaslatokat az új kultúrház tervezésével és építésével kapcsolatban.


Csíkszereda, 2014. november 12.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774