Rövidesen megnyithatja kapuit a szárhegyi Lázár-kastély

Eredménye van Hargita Megye Tanácsa kitartó munkájának

(0 Szavazat)701 megjelenítés

Félreértés tisztázódott Hargita Megye Tanácsa székelykeresztúri területi irodájában július 3-án, csütörtökön azon a találkozón, amelyen a gyergyószárhegyi Lázár-kastély Dél-Amerikában élő örökösei, az ingatlan 9/24 részének négy tulajdonosa közül hárman vettek részt: Berczely Clara Maria Isabel, Berczely Gabriel Hector és Berczely Antonio Jose, a képviselőjükkel és ügyvédjükkel együtt. 

A megyei tanács részéről jelen volt Borboly Csaba elnök, Incze Csongor alelnök és a kastély ügyével foglalkozó munkatársaik. Mint kiderült, a közvetett, képviselőn keresztül történő kommunikációban a Berczelyek elvárásairól szóló információk torzult formában jutottak el a felekhez, a dél-amerikai tulajdonosoknak arról sem volt tudomásuk, hogy felszólítás nyomán a kastélyt bezárták, és hogy kiköltöztették az ott lévő képzőművészeti alkotásokat. (A tulajdonosok korábban nem tudtak megegyezni egymással – a témáról itt található részletes információ: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-gyergyoszarhegyi-lazar-kastely-tulajdonjoga-es-tevekenysege-korul-kialakult-helyzet/).
Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy nem szabad bezárva tartani egy A kategóriás műemléket, mert azzal még inkább kiteszik a rongálódás veszélyének. A három tulajdonos elfogadta a megyeelnök érveit, egyöntetűen kijelentették, hogy az ingatlant újra meg kell nyitni a látogatók számára, és a tárgyaknak vissza kell kerülniük a kastélyba. Hangsúlyozták: közcélra kell használni a műemléket, megőrizve történelmi jellegét. Borboly Csaba javasolta, hogy közösen bízzák meg a szárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesületet a belépődíjak szedésével addig, amíg a tulajdonjog kérdése tisztázódik. A felek elérhetőséget cseréltek, ezentúl közvetlenül kommunikálnak, nem közvetítőn keresztül, a további félreértések elkerülése végett.
A Berczely testvérek közölték, hogy kérnek egy minimális vételárat, de minden ebből származó lejt a kastély renoválására fordítanának, sőt a vagyonukból ezenfelül is pénzt szánnának az épület javítására. A vételi ajánlatra a megyeelnök elmondta, hogy a törvények nem adnak lehetőséget a megyei tanácsnak az ingatlan megvásárlására, de javasolta, tárgyaljanak a helyi önkormányzattal, amelyet a megyei tanács támogatni tudna, ha előnyös adásvételi szerződést köt.
A találkozó nyomán Borboly Csaba szerint akár az idei turistaidényben újranyílhat a kastély, ami fontos nemcsak a község, hanem egész Székelyföld szempontjából, hiszen az idegenforgalom egyik célállomása ez a műemlék.
– Az ügyben jó ideje tartó szívós munkánknak van értelme, hiszen újranyílhat a kastély, a közösség hasznára. Felbecsülhetetlen értékről van szó, Hargita megye egyetlen várkastélyáról, amely meghatározó a térség kultúrája, turizmusa szempontjából. Nem utolsósorban pedig a megyei tanács alintézményének, az évtizedekig a kastélyban helyet kapó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központnak továbbra is rendeltetésének megfelelően, az ingatlanban kellene működnie – mondta az elöljáró, aki a holnapi nap folyamán hivatalos levélben fordul a szárhegyi polgármesteri hivatalhoz, a Torzsások egyesülethez, valamint a másik két tulajdonoshoz.
Borboly Csaba külön kiemelte és méltatta a Lipthay család pozitív hozzáállását. Mint arról korábban beszámoltunk, Lipthay Antal Miklós írásba adta, hogy ingyen használatba adná a részét Hargita Megye Tanácsának közhasznú tevékenységre, és a községben adózna. Mivel a Berczelyek, ígéretük szerint, szintén írásba adják a közhasznúságra vonatkozó szándékukat, már csak a 2/24 rész tulajdonosán, Vormair Istvánon múlik, hogy megnyílhat-e a kastély, tette hozzá Borboly Csaba.
Hargita Megye Tanácsának elnöke idén áprilisban támogatásért fordult Semjén Zsolthoz, Magyarország miniszterelnök-helyetteséhez, azt kérve, hogy a magyar kormány vállaljon szerepet az Erdélyi Történeti Múzeumnak a Lázár-kastélyban való létrehozásában és anyagilag járuljon hozzá az ingatlan fenntartásához, illetve az újrainduló tevékenységek finanszírozásához. A kormányfőhelyettes pozitívan fogadta a megkeresést, és kijelentette, hogy a magyar kormány anyagilag kész támogatni a kastély fenntartását, illetve az ott zajló kulturális tevékenységeket.
A gyergyószárhegyi Lázár-kastély tulajdonjoga és tevékenysége körül kialakult helyzetről riportot készített a Hargita Stúdió, amely megtekinthető az alábbi linken: http://hargitatv.ro/2014/a-szarhegyiek-magukenak-erzik-a-lazar-kastelyt/ A téma iránt érdeklődők további információt találhatnak a megyei tanács Lázár-kastéllyal kapcsolatos aloldalán: http://hargitamegye.ro/lazar-kastely.html

Csíkszereda, 2014. július 3.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774