Régi csíkszentgyörgyi kapukat tekintett meg Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár

Az épített örökség védelméről szóló tankönyvet tervez Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)71 megjelenítés

Csíkszentgyörgyön tekintett meg két felújításra váró székely kaput Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár július 24-én, csütörtökön Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke meghívására. Mint arról korábban beszámoltunk, folytatódik a régi székely kapuk felújítása Hargita megyében a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület és Hargita Megye Tanácsa együttműködése révén, és ehhez hárommillió forinttal járul hozzá a magyarországi Bethlen Gábor Alap a Kőlik pályázata nyomán.

Az elnyert összegből öt műemlék székely kaput újítanak fel: a csíkmenasági Adorján-kúriáét, a csíkszentgyörgyi Gál Sándor, valamint Márton Ferenc kapuját, Csíkszentkirályon a Nagy Benedek portáján lévő Bethlenfalvi-kaput, továbbá az oklándi unitárius parókia kapuját.
A helyi polgármesteri hivatalban tartott rövid megbeszélésen az államtitkár-helyettesen és a megyeelnökön kívül részt vett Szallós Kis Judit, a Kőlik egyesület elnöke, András Sándor kapufaragó mester, aki a két csíkszentgyörgyi és a községhez tartozó Menaságon található kapu felújítását végzi, Becze István megyei tanácsos, valamint Fülöp Otília megyei főépítész. Szallós Kis Judit ismertette a székelykapu-programot, kitérve a község három felújításra váró kapujára. Répás Zsuzsanna azt mondta, áldozni kell a kulturális örökség megóvására, hiszen az egy közösség jelenlétének szemmel látható bizonyítéka. Reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben is támogatni tudják a Hargita megyei kezdeményezést.
A megyei tanács elnöke szerint a két ország közti egyezményekkel több eredmény érhető el, mint hazai, bármikor visszavonható vagy módosítható törvénnyel, és ez érvényes a székely kapuk felújításának támogatására is. Borboly Csaba megemlítette, hogy A székelység története és a Mezőgazdasági kisokos megjelentetése után tervezik egy épített örökséggel foglalkozó tankönyv kiadását is, aminek a szakmai előkészítéséhez szükség lenne magyarországi segítségre. Becze István megyei tanácsos elmondta, hogy a székelykapu-program egyik hozadéka, a régiek restaurálása mellett, az, hogy számos új is készül, és ennek lendületet ad a Művészeti Népiskola székelykapufaragó-képzése.
A beszélgetést követően az államtitkár-helyettes és a megyeelnök ellátogattak Gál Sándor kapujához, valamint a Tekse-portára, a 2011-ben felújított, 1775-ben készült székely kapuhoz, amely a Székelyföldön eredeti helyén megőrzött legrégebbi kapunak számít.
(Hargita Megye Tanácsa székelykapu-programjáról bővebb információt a http://szekelykapu.hargitamegye.ro/ címen találnak.)


Csíkszereda, 2014. július 24.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774