Rangos gasztronómiai fesztiválon képviselték Hargita megyét

Gyümölcsöző a kapcsolat Békés és Hargita megye között

(0 Szavazat)42 megjelenítés

A Kárpát-medence nemzeti értékeinek és hungarikumainak megismertetését célzó rendezvény díszvendége volt június 14-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Békéscsabán. A tanácselnököt Hargita megye testvérmegyéjének, Békés megye közgyűlésének elnöke, Farkas Zoltán hívta meg azzal a céllal, hogy a két megye által még 1996-ban kötött testvérkapcsolatot erősítsék, valamint ezáltal is elősegítsék a helyi értékek gazdasági hasznosítását.

A háromnapos rendezvénysorozat részeként 14-ik alkalommal szervezik meg Magyarország egyik legismertebb gasztronómiai ünnepét, a már hagyományossá vált Sörfesztivált és Csülökparádét. A Kárpát-medence minden részéről érkező, összesen 120 csapatot felvonultató versenyt Hargita Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg. Köszöntőbeszédében megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Székelyföldet képviselheti ezen a neves eseményen, hozzátéve, hogy szívesen tesz eleget minden olyan meghívásnak, amellyel a határokon átívelő összefogást erősíthetik. 
– Ebben kiemelt szerepet kap a gasztronómia, hiszen mindkét megye arra törekszik, hogy a helyben megtermelt hagyományos termékeit minél elérhetőbbé tegye az ott élők számára. Hargita megyében speciális eset a kisfalvaké, amelyeknek megmentésére már hosszú ideje törekszünk többek között a kistermelők támogatásával – fejtette ki Borboly Csaba ünnepi nyitóbeszédében.
A június elején tartott X. Hargitai Megyenapok alkalmából Farkas Zoltán is tiszteletét tette Hargita megyében. A látogatása során szervezett megbeszélések alatt több közös tevékenységről egyeztetett a két megyeelnök: a szakoktatás fejlesztése, pisztrángtenyészet létrehozása, ugyanakkor szakmai tanácsadást is tartottak, valamint az európai finanszírozású projektek megpályázásával kapcsolatosan is tapasztalatot cseréltek.
Az elmúlt évek során Békés és Hargita megye önkormányzata számos téren együttműködött: közigazgatási, az Európai Parlamenti választások megszervezésére és lebonyolítására irányuló információ- és tapasztalatcserét folytattak, jogi szakbizottságok egyeztettek, gazdasági tevékenységek és trendek kapcsán közös tanácskozást tartottak, oktatásügyi szemináriumot szerveztek Hargita megyében és EU-s témákat tárgyaló felkészítőtábort Gyulán, továbbá kulturális téren is számos együttműködésre volt és van példa. 2010 februárjában a Békés Megyei Önkormányzat felkérésére humanitárius tevékenységet is támogatott Hargita Megye Tanácsa: Gyulán, az Almásy-kastélynál átadták a Hargita megyei lakosság adományát, 600 zsák csíki pityókát a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ hátrányos helyzetű, állami gondozásban lévő gyermekei számára.    
Ugyanakkor Békés Megye Önkormányzata bekapcsolódott Hargita megye szórványprogramjába, részt vettek a dévai Szórványkonferencián, ezáltal támogatva Hargita Megye Tanácsának közösségépítő programját. Figyelemmel kísérték továbbá a romániai magyar kisebbség és szórványközösségek helyzetét. 2011 szeptemberében Békéscsabán Hargita megyei képzőművészek alkotásait állították ki.
A két megye közötti jó kapcsolat helyi önkormányzati szinten is példaértékű, számos Hargita megyei városnak és községnek van Békés megyei testvértelepülése: Csíkszereda–Gyula, Székelyudvarhely–Békéscsaba, Gyergyószentmiklós–Békés, Székelykeresztúr–Dévaványa, Szentegyháza–Szarvas, Csíkszépvíz–Újkígyós, Tusnádfürdő–Orosháza, Kápolnásfalu–Kötegyán, Gyergyóditró–Kamut, Parajd–Mezőkovácsháza.

 

Csíkszereda, 2014. június 14. 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774