Öt egyház-támogatási szerződést kötöttek meg Csíkszeredában

(0 Szavazat)86 megjelenítés

Öt egyház-támogatási szerződést írtak alá a csíkszeredai megyeházán április 29-én, kedden, amelyet Hargita Megye Tanácsa pályázatán nyertek. A kászonújfalusi plébánia 14 960 lejt kap a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT) megrendezésére, 5040 lejt a lázárfalvi plébánia a Szent Anna-tónál szervezendő ifjúsági és gyerektábor, illetve zarándoklat szervezésére, 2600 lejjel támogatják a csíkszeredai unitárius parókiát a megyeszékhelyen május 10-én tartandó Unitárius Nők Találkozójának szervezésében, 2000 lejjel a Gyergyói Unitáriusok Találkozóját, és 2000 lejjel segítik az evangélikus-lutheránus püspökséget, amit az a németországi testvérgyülekezet tagjainak csíkszeredai fogadására fordít.

Az aláírásnál jelen volt Borboly Csaba megyeelnök, Veress Sándor Levente kászonújfalusi plébános, Bálint Gábor, a lázárfalvi plébánia gondnoka, Solymosi Alpár csíkszeredai unitárius lelkész, valamint Tóth Károly csíkszeredai evangélikus-lutheránus lelkész. Borboly Csaba elmondta, hogy az utóbbi években többet kommunikálnak ezekről a támogatásokról, mert meggyőződése, hogy ha kezdeményezéseiket közbeszéd tárgyává teszik, az további eredményeket hoz. Az egyházak ezeréves tapasztalattal rendelkeznek, a legnagyobb közösségszervező erőt jelentik, ami garancia arra, hogy ezek a pénzek a közösségek javát szolgálják, hangsúlyozta az elöljáró, megemlítve Hargita Megye Tanácsa Kisfalu programját, amelynél kiemelkedő szerep jut a felekezeteknek a 200–300 lelkes kistelepülések elnéptelenedésének megállításában, legyen szó felekezeti iskolák működtetéséről vagy akár imatermek, közösségi házak javításáról, építéséről. A megyei tanács évente összesen mintegy egymillió eurót fordít egyháztámogatásra, figyelembe véve az önkormányzatoknak visszaosztott összegeket, amelyeken keresztül szintén folyósítottak pénzt a felekezetek számára.

Veress Sándor Levente kászonújfalusi plébános elmondta, hogy a CSIT a Gyulafehérvári Egyházmegye egyik legnagyobb ifjúsági rendezvénye, 500–600 fiatalt képes megmozgatni, és pozitív hatással van a kisebb közösségek, plébániák ifjúsági életére, sőt a részt vevő fiatalok életútját is befolyásolhatja. Solymosi Alpár csíkszeredai unitárius lelkész szerint a megyei tanács egyház-támogatási programja mozgalomnak nevezhető, és e pályázati kiírásnak köszönhetően sikerült tavaly is színesebbé tenni az unitárius gyülekezet életét. Tóth Károly csíkszeredai evangélikus-lutheránus lelkész beszámolt testvérgyülekezeti kapcsolataikról, amelyek többéves múltra tekintenek vissza, a wismari (Németország) mellett a budapest-zuglói és a ceglédi gyülekezettel ápolnak jó viszonyt. Bálint Gábor, a lázárfalvi plébánia gondnoka beszámolt a kis lélekszámú egyházközség tevékenységéről, amely a gyerektáborok mellett idéntől felnőttek számára is szervez kirándulást, zarándoklatot.

Hargita Megye Tanácsa idén 120 000 lej keretösszeget irányozott elő a megye felekezeteinek megsegítését célzó programjára, amelynek keretében a rendezvényeken kívül a Hargita megyei templomok, ravatalozók, közösségi házak, más egyházi épületek felújításának, építésének támogatására is pályázni lehetett. A megyei tanács 2001-től évente támogatja az egyházakat, de 2009-től kiemelt figyelmet fordít erre a tevékenységre: külön egyházügyi részleg működik két főállású munkatárssal, ami egyedülálló a hazai megyei tanácsok körében. Mindez annak a felismerésnek köszönhető, hogy az egyház intézményeinek és tevékenységeinek közösségépítő szerepe meghatározó jelentőségű a székelyföldi társadalomban, releváns szerepet töltenek be az oktatás, kultúra és közösségszervezés területén egyaránt.


Csíkszereda, 2014. április 29.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774