Önerőből kell megoldani, amit csak lehet

A szociálpolitika volt a témája a Sikeres Székelyföld fórumsorozat újabb rendezvényének

(0 Szavazat)59 megjelenítés

Változó szociálpolitika – Hogyan tovább? címmel szerveztek konferenciát november 8-án a csíkszeredai megyeházán, a Sikeres Székelyföld fórumsorozat részeként. Jelen voltak szociális tevékenységet folytató intézmények és szervezetek képviselői, valamint önkormányzati vezetők. Hargita Megye Tanácsa részéről Zonda Erika programokért és alárendelt intézményekért felelős vezérigazgató köszöntötte a résztvevőket.

Beszédében úgy fogalmazott, hogy a Sikeres Székelyföld megvalósításának feltétele a hatékony szociális ellátórendszer megvalósítása és működtetése is, és Hargita megyében a megyei tanácshoz köthető a múlt rendszerben dívott mamutárvaházak lebontása és a rászoruló gyermekek családi típusú otthonokban való nevelése. Az intézmény szerepet vállalt az egyházmegyei Caritas szervezet által működtetett házi beteggondozó rendszer kiépítésében és működtetésében, ugyanakkor együttműködik a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal, a megyei sürgősségi kórháznál beruházásokat végzett, orvosi lakásokat épített, továbbá együttműködik a különböző, szociális területen tevékenykedő vagy szociális feladatok megoldását vállaló civilszervezetekkel.
Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, hogy Kovászna Megye Tanácsa szintén fontosnak tartja a hátrányos helyzetű személyek magas szintű támogatását, és Háromszéken is hasonlóképpen működik a szociális hálózat, mint Hargita megyében. Arra hívta fel a civilszervezetek figyelmét, hogy alulról jövő kezdeményezésekre van szükség, amelyeket Kovászna Megye Tanácsa felkarolhat és európai uniós támogatásokat szerezhet.
A fórum résztvevőit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is köszöntötte. Kifejtette, hogy Bukarestből mostanában csak pénzcsökkentésre lehet számítani, ezért a székelyföldieknek önerőből kell megoldaniuk, amit csak lehet, összefogással, kalákában, hiszen mindehhez gazdag emberi és természeti erőforrással rendelkeznek.
– Jogalapot kell teremteni egy-egy probléma kezelésére, és ebben az Önök, szakemberek segítségét kérem törvénymódosító javaslatok kidolgozásában, amit aztán továbbítanánk a törvényhozóknak. Arra is várom a javaslataikat, hogy intézményi szinten milyen rendszerek létrehozására lenne még szükség – mondta a Hargita megyei elnök.
A Gergely Orsolya egyetemi adjunktus által moderált fórumon Biró A. Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja vitaindítójában az együttműködés lehetőségeinek, fokozatainak keresését emelte ki. Mint mondta, sok értékes kisebb kezdeményezés van, amelyek között az átjárhatóság nehézkes, ezek összekapcsolása fontos. Hangsúlyozta, hogy a szociális szektor az a terület, ahol tényleges esély van az áttörésre.
Orbán Árpád az Élő Szövet Egyesület részéről tartott előadást A székely (szociális) hálószövés címmel. Az egyesület tagjai sikertörténetnek tartják Székelyudvarhely szociális fejlesztési stratégiáját, és úgy látják, sok jó példa van Székelyföldön, de „ezek a szigetek össze kell érjenek”, és az erőforrásokat jobban össze kell hangolni, közösen cselekedve. Szász Katalin, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság helyettes vezetője ismertette a háromszéki intézményes szociális hálót. Bányász József, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa a közösségek önellátó képességéről beszélt. Kijelentette: vissza kell térni a természethez, az élhető struktúrához, a Teremtőhöz, s vissza kell állítani a családok problémamegoldó képességét. Ezt követően Olasz Katalin a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által Máréfalván létrehozott Összefogás házát mutatta be.
Andrei Andreea, Hargita Megye Tanácsának munkatársa ismertette az intézmény kezdeményezését. A Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért azon oktatási intézmények megsegítését célozza, amelyek nem kaptak működési engedélyt, mivel nem volt pénzük az ehhez szükséges felszerelés biztosítására. Mindezt kalákarendszerben orvosolják, hogy a rendelkezésre álló összegből minél több beruházást el lehessen végezni.
Kernászt Huba a sepsiszentgyörgyi romaintegrációs projektet mutatta be. A Pro Nobis Egyesület létrehozta az őrkői Roma Közösségi Házat, a helyi polgármesteri hivatallal partnerségben, és számos programot bonyolítottak le az Európai Unió anyagi támogatásával. Szilágyi Nagy Imola az Írisz Ház tevékenységeibe, a fogyatékkal élők mindennapjaiba engedett bepillantást előadásával. Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője a Hargita megyei szociális hálót ismertette.
Összegzésében Biró A. Zoltán dékán rámutatott: nincs gazdája az állami és a civil szereplők közti kapcsolat fenntartásának; az együttműködésnek kell legyen egy menedzsere.


Csíkszereda, 2013. november 8.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774