Nyílt napot tartott Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata

Felújították a Kis-Cohárd sziklához vezető turistaösvényt

(0 Szavazat)52 megjelenítés

Szabadidőnk eltöltésére sokan választjuk városi környezetből kiszakadva a természetjárást, amelyet biztonságos körülmények között kívánunk megtenni. Utóbbiak megteremtésében játszik nagy szerepet a hegyimentők jelenléte, mint Hargita megyében is Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának csapata.

Az ő munkájuknak köszönhetően túrázhatunk kijelölt útvonalakon annak ellenére, hogy folyamatosan nehézségekbe ütköznek az eltűnt jelzések miatt, hiszen az emberek nem kezelik elég felelősséggel a kérdést. Ezekről a problémákról, valamint a közszolgálat tevékenységéről, jelenlegi felépítéséről beszélgettek a hegyimentők a sajtó képviselőivel és meghívottaikkal azon a nyílt napon, amely július 22-én a gyilkos-tói hegyimentő bázisnál kezdődött. A beszélgetésen jelen volt Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is.
– Hargita Megye Tanácsa fenntartója a hegyi- és barlangimentő közszolgálatnak, pályázatai révén támogatja bicikliutak, turistaösvények kialakítását a biztonságos turizmus érdekében. A megyében jelenleg több mint ezer km turistaútvonal van, a közszolgálatnak van hegyimentő, barlangimentő, kutyás kereső-mentő csapata és búvár szakosztálya, amelyek mind a térségbe látogatók biztonságát szolgálják, így tevékenységük turistákat is vonz a megyébe – számolt be Barti Tihamér.
Fekete Örs, a közszolgálat vezetője elmondta, a turistajelzéseket folyamatosan pótolni kell, mivel azok állandóan eltűnnek, az oszlopokat kivágják, elviszik. A megfelelően jelzett turistaútvonalak amellett, hogy a túrázók biztonságát szolgálják, a turizmus fellendítésére is irányulnak, hiszen a minisztériumi bizonylattal ellátott ösvények felkerülnek a turistatérképekre. A probléma megoldására a társadalom nevelésére van szükség, ennek érdekében folyamatosan tartanak tájékoztatókat az iskolákban a közszolgálat munkatársai, mondta a vezetőjük.
A hegyimentők arról számoltak be, hogy az utóbbi időben egyre kevesebbszer hívják őket túrázók eltűnése miatt, leginkább információt igényelnek, de ehhez szükség volt a turistaútvonalak megtisztítására, kijelölésére és folyamatos karbantartására. 
A beszélgetést követően a sajtó munkatársai a gyergyószentmiklósi és a székelyudvarhelyi hegyimentőkkel, valamint Csergő Ottóval, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park munkatársával közösen felújították a Kis-Cohárd sziklához vezető turistaösvényt, így az újságírók is ízelítőt kaptak a hegyimentők munkájából. Kék háromszög jelzéseket festettek fehér szegéllyel, amelyeket üveggyönggyel szórtak meg, hogy sötétben is láthatók legyenek. A fehér szegéllyel ellátott kék háromszög azt jelenti, hogy az útvonal hegycsúcsra vezet, a kereszt alakú jelzés útkereszteződéshez juttat el, a sáv pedig a hegygerinc irányát jelzi – magyarázta Keresztes Emil, a gyergyószentmiklósi hegyimentők tagja. A szakember azt tanácsolja a túrázóknak, hogy indulás előtt tervezzék meg az útvonalat, ehhez interneten is kapnak segítséget, például a közszolgálat honlapján – www.salvamontharghita.ro. Ezenkívül legyen náluk iránytű, elsősegélycsomag, és nagyon fontos a megfelelő, réteges öltözet.
Hargita megyében számos túrázásra alkalmas útvonal van kiépítve, amelyek a szabadidő kellemes eltöltését és egyedülálló élményt kínálnak. Ezek megléte nagyban köszönhető a hegyimentőcsapatok munkájának, amelyeket nekünk, túrázóknak rongálás helyett meg kell óvnunk és felelősen kell viszonyulnunk a természethez, összegeztek a jelenlevők.


Csíkszereda, 2014. július 23.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774