Népviseleteket adtak át Csíkvacsárcsiban

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Népviseleti darabok elkészítésére-beszerzésére pályázhattak a román törvényeknek megfelelően létrehozott és bejegyzett közjogi és magánjogi, jogi és természetes személyek Hargita Megye Tanácsától. Szeptember 14-én, szombaton este a csíkvacsárcsi általános iskolában átadták azt a húsz darab felcsíki székely ruhát, amelyet az említett pályázat útján nyert el a helyi Cserevirág Néptánccsoport a megyei tanácstól, ugyanakkor átadtak nyolc darab szatmári ruhát is, amelyet a Vacsárcsi Közbirtokosság vásárolt az együttesnek. 

Az eseményen Fodor Zoltán, a Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület programfelelőse köszöntötte a jelenlevőket, és örömét fejezte ki, hogy a helyi tánccsoport húsz tagjának sikerült új székely ruhákat készíttetni, valamint biztatta a szervezet fiataljait a további közös munkára. Megköszönte Hargita Megye Tanácsának, illetve a Vacsárcsi Közbirtokosságnak, hogy támogatták a Cserevirág Néptánccsoportot.
Az ünnepségen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki hangsúlyozta az összefogás fontosságát, ugyanakkor gratulált a tánccsoportnak, amellyel mint elmondta, találkozott a múlt héten Oroszhegyen, ha pedig egy csoportot több helyre hívnak fellépni, akkor az a szakmai munka elismerése. A megyeelnök ismertette a program célját, amely a Hargita megyei kulturális élet serkentése és népszerűsítése, hagyományaink ápolása.
– Az előző évek tapasztalatából kiindulva nagyon ösztönzően hat a fiatalokra a program, a támogatás révén örömmel vesznek részt a tánccsoportok életében, így a pályázati rendszer által elősegíthettük a közösségi életet is megyénkben – fejtette ki a pályázati program kapcsán Borboly Csaba, aki végül azt kívánta a csoport tagjainak, hogy minél többször használják a népviseletet.
Az eseményen jelen volt Becze István megyei tanácsos is, aki szintén sok sikert kívánt a néptánccsoportnak.
A Cserevirág Ifjúsági Néptánccsoport 2011 decemberében alakult újra a falu középiskolás diákjaiból. Legfőbb célkitűzései közé tartozik a székely táncok megtanulása, valamint a néptánchagyományok őrzése, ápolása és továbbadása. Az elmúlt évben sikeresen szerepeltek a falunapokon, az Ezer Székely Leány Napján, a Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozón, valamint a novemberben megrendezett Szent András-napi bálon. A néptánccsoport műsora elmaradhatatlan a csíkvacsárcsi rendezvényeken, de felléptek már Csíkajnádon, Oroszhegyen, Csíkkozmáson és Madéfalván is. A néptánccsoport oktatója Antal Zsolt, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosa. Az együttes koreográfiái között felcsíki, marosszéki, mezőségi, Küküllő menti és szatmári táncok is szerepelnek.
Az átadóünnepség végén a néptánccsoport tagjai felvették az új népviseleteket, és egy rövid felcsíki táncot mutattak be a jelenlevőknek.

Csíkszereda, 2013. szeptember 15.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774