Nagy érdeklődés a gyümölcstermesztés iránt

Szakemberek és termelők tanácskoztak Csíkszeredában

(0 Szavazat)36 megjelenítés

Gyümölcstermesztés, feldolgozás, értékesítés és pályázati lehetőségek témában szervezett szakmai fórumot a csíkszeredai megyeházán február 19-én, csütörtökön a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság. A népes közönségnek szakmai előadást tartott, illetve a pályázati és az együttműködési lehetőségekről beszélt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tánczos Barna szenátor, Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Székely Csaba, az igazgatóság székelyudvarhelyi munkatársa, Nelu Orlaie a Szilágy megyei Hidai Faiskola Kft. részéről, Zágoni Elemér csíkkarcfalvi gyógyszerész és Már István, a Székelygyümölcs Egyesület elnöke.

Borboly Csaba beszédében a hasonló fórumok fontosságát hangsúlyozta, ahol a gyümölcstermelők tanácskoznak, megbeszélik a megfrissebb információkat, ezek szervezésében segítséget tud nyújtani Hargita Megye Tanácsa. A megyei tanács kidolgozta a mezőgazdasági és a turisztikai stratégiáját, ismertette, amelyek célja, hogy biztosítsa a gazdáknak termékeik megfelelő áron való értékesítését. Hargita Megye Tanácsának nincs lehetősége, hogy magánszemélyeket támogasson, ezért olyan szerveződésekre van szükség, mint az egyesületek, szövetkezetek, ezeket programjaikban általában 50%-ban támogatja a megyei tanács. Borboly Csaba gratulált Már Istvánnak, aki munkájáért európai szintű elismerésben részesült, valamint a Székely Konyha Egyesületnek. A megyeelnök elmondta, a feldolgozás terén is sok szép projekt született Hargita megyében, ezeket folytatni kell. Megköszönte azok hozzáállását, akik megszerezték a székely termék védjegyet, másokat is arra biztatott, hogy éljenek a lehetőséggel. A Hargita megyei sajtkészítők munkáját is méltatta, illetve fontos eredményként említette a Hargita sajtot.
Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete hamarosan kiírja pályázatait, ismertette a megyeelnök, amelyre várják az egyesületek jelentkezését. Végül Borboly Csaba minden jelenlevőt arra kért, hogy kérdéseikkel, problémáikkal keressék bizalommal őt, vagy az általa vezetett intézmény szakembereit.


Csíkszereda, 2015. február 19.  

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774