Műemlékvédelmi konferenciát tartottak Bögözben

A megyei tanácsok a műemlékvédelem területén is újabb hatásköröket kapnának a kormány decentralizációs tervezete alapján

(0 Szavazat)70 megjelenítés

A bögözi református műemlék templom komplex restaurálási programja keretében szombaton, november 16-án szervezte meg Bögözben az Új Ezredév Alapítvány a III. Épített örökségünk védelme a Kárpát-medencében elnevezésű találkozót és konferenciát. Az alapítvány által évente, a bögözi református műemlék templom helyreállításának minden fontosabb elvégzett szakasza után megszervezett konferenciák idei kiadásán Kovács Örs Levente alapítványi elnök és Benczédi Sándor műemlékvédelmi szakértő, a bögözi program tervfőnöke ismertették a helyreállítási munkálatok jelenlegi stádiumát, amit személyesen is megszemlélhettek a résztvevők.

Idén folytatódott a templom komplex helyreállítása, köszönhetően a volt kulturális miniszter, Kelemen Hunor döntésének, amelynek értelmében az építészeti kivitelezésre megítélt hátralévő támogatásból a munkálatok körülbelül 80 százalékát sikerült elvégezni, és decemberre tervezik ezen munkálatok átadását is. 2013-ban több területről is érkeztek támogatások a program folytatásához, s ezek révén elkezdődhettek a műemlék templom kő- és farestaurálási, falképkutatási és belsőrégészeti munkálatai. Így sikerült elvégezni a szentély régészeti kutatását, valamint folytatni a falkutatást, és az ennek eredményeként előkerült falfeliratok, külső freskótöredékek és a két román kori ablak helyreállítását. Folyamatban vannak ugyanakkor a festett faberendezés részleges restaurálási munkálatai is, de mivel ezek nagymértékben függnek a többi kivitelezési és restaurálási munkálattól, a munkálatok ezen részének tervezett határideje 2014 márciusa.
A konferencia felkért előadói között, a határon túli épített örökség védelmét és helyreállítását szolgáló magyarországi állami támogatásokról értekező rangos meghívottak, valamint a bögözi munkálatokat ismerő szakértők és restaurátorok mellett, szerepelt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. 
– 2009 óta minden évben támogatja a megyei tanács is a bögözi református templom restaurálási munkálatait. Remélem, hogy január elseje után még többet tehetünk a műemlékek területén, s így a bögözi templomért is. Jó hírrel szolgálhatok ez ügyben, ugyanis a kormány által csütörtökön elfogadott decentralizációs tervezet más területek mellett a művelődés és a műemlékvédelem területén is engedne át hatásköröket a megyei tanácsoknak. Remélem, hogy az új feladatkörök lehetőséget biztosítanak arra, hogy a különböző műemlékvédelmi munkálatokat is helyi kivitelezővel, munkaerővel és helyi anyagokkal végeztethessük el. Ugyanakkor kérem a műemlékvédelmi szakembereket, hogy ha a jogszabály életbe lép, és megkapjuk a jelzett hatásköröket, akkor keressenek javaslataikkal, véleményeikkel, annak tudatában, hogy az új helyzetben helyi, azaz megyei szintű irányítás alá vehetjük a műemlékvédelem különböző kérdéseit – fogalmazott Borboly Csaba. Hozzátette: nagyon lényegesnek tartja a különféle elképzelések, fejlesztések és projektek összehangolását, azért, hogy ezek egymást erősíthessék, a párhuzamos megoldáskeresés ugyanis csak hátrányokat rejt magában. A bögözi református műemlék templom restaurálása jó példa, hisz együtt dolgoznak, minden szereplő kiveszi a részét a projektből.

Bögöz, 2013. november 16.

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774