Modern tűzoltóautóval és felújított községi úttal gazdagodott Lövéte

(0 Szavazat)227 megjelenítés

Falunapokat tartottak a hétvégén Lövétén, és ezúttal nemcsak az együttlét örömét ünnepelhették a helybéliek és vendégeik, hanem az Országos Vidékfejlesztési Program 322-es intézkedése keretében elnyert támogatásnak köszönhetően három fejlesztést is ünnepélyes keretek között átadhattak.  

Pénteken, szeptember 6-án, a kora délutáni órákban került sor az első birtokbavételre, a falunapok hivatalos megnyitóján. A falu központjában levő tűzoltósági épület előtt mutatták be a vadonatúj, korszerű tűzoltókocsit, amelyet a 322-es intézkedés révén tudott beszerezni a község. Lázár Zoltán polgármester beszédében hangsúlyozta: a falunapok nagyon jó keretet és alkalmat szolgáltatnak ahhoz, hogy a helybelieknek, a környékbelieknek, valamint a vendégeknek megmutassa a közösség, milyen értékei vannak.
– Fontosak a kulturális értékeink, a mindennapi munkánk értékteremtő hatása, de ugyanígy lényeges, hogy milyen javakkal, értékekkel sikerült gazdagítani falunkat a közlemúltban. Mindannyian tudjuk, hogy pár év leforgása alatt sok minden történt Lövétén – fogalmazott a polgármester köszönetet mondva mindazoknak, akik segítettek eljutni a mostani beruházások átadásának ünnepélyes pillanatáig.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket hangot adva abbéli örömének, hogy vannak fejlődő önkéntes tűzoltó-alakulatok a Homoródmentén, hiszen a megyei jogú városoktól távolabb esik ez a vidék, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy nem lesz sok munkájuk. A megyeelnök fontosnak tartotta tájékoztatni a helybélieket a Szentegyházát Lövétén keresztül Brassó megye határával összekötő 132-es megyei út felújításának problémáiról és a munkálatok befejezését gátoló akadályok lehetséges elhárításáról.
– Falunap alkalmából csak azt kívánhatom mindannyiuknak, hogy érezzék nagyon jól magukat Lövétén, mert ez megyénk, illetve Székelyföld egyik legszebb települése, mi pedig büszkék vagyunk a lövétei emberekre és arra, hogy itt sok olyan érték valósult meg, amelyeket tisztelünk – mondta Borboly Csaba.

Felújított út Lövéte és Kirulysarka között
A mintegy két és fél millió eurós támogatás tekintélyes részét a 29-es számú községi út felújítására fordították. Az átadást szombaton délelőtt tartották meg, ezt követően pedig felavatták a kirulysarki iskolatábor újonnan befejezett épületét. A Lövététől Kirulysarkáig tartó útszakasz a főútvonal után a második legforgalmasabb útja a falunak. Mint Lázár Zoltán polgármester említette, már nagyapáik is ezen mentek az erdőre, igaz, nekik órák kellettek, míg eljutottak a túlsó völgyig, most pedig már elég tíz perc is.
– Az egyik legfontosabb utunk korszerűsítésével készültünk el. A tervezés 2009-ben kezdődött, ekkor még egyedül én hittem, hogy út is lesz. 2010–2011-ben aláírtuk a finanszírozási szerződést, tavaly pedig elkezdődtek a munkálatok – ismertette a polgármester, aki szerint, ha nagyapáik látnák a változást, azt hinnék, a Holdon járnak.
Verestóy Attila szenátor – aki udvarhelyszéki RMDSZ-elnöki minőségében volt jelen az eseményen – arra emlékeztetett mindenkit, hogy az Országos Vidékfejlesztési Program 322-es intézkedése két évvel ezelőtt egyetlen Hargita megyei beruházást sem támogatott, ám egy tárgyalássorozatot követően 15 millió euró értékben hat tervet sikerült befoglalni a programba – a lövétei beruházások is ennek a részei.
– Egy ilyen utat önerőből száz év alatt lehet elkészíteni. Vigyázzanak hát arra, hogy közösségünknek megmaradjon az az érdekképviselete, amely kivívja céljainkat. Ez a nép akkor erős, akkor marad meg, akkor fejlődik, ha összetartó, ha a jó úton jár – üzente a szenátor.
Az átadóünnepségen Tánczos Barna szenátor is arra kérte a jelenlévőket, ne legyen rövid a memóriájuk: „mindenki úgy fog emlékezni, hogy ez jár, ám a legnehezebb a járót juttatni”. Korodi Attila parlamenti képviselő arról beszélt, hogy merész lépésnek tűnt visszaadni a kirulyi tábort Lövéte önkormányzatának, ám most már látszik, a falu komolyan gondolja, hogy azt a teret is belakja – ily módon pedig Lövéte kiszélesedik. Birtalan József, a megyei tanács alelnöke szerint ezen az úton tovább lehet menni – mindez pedig képletesen és szó szerint is értendő.
László István helyi plébános áldását adta az útra, majd a jelen lévő elöljárók szalagot vágtak, utána pedig Kirulysarkán felavatták az iskolatábor újonnan befejezett épületét.

Ingyenes szűrővizsgálaton vehettek részt a helybéliek
Hargita Megye Tanácsa 2013-ban is folytatja a lakosság egészségiállapot-felmérő programját helyi szakemberek bevonásával. Ezúttal Lövétén végeztek szűrővizsgálatokat pénteken a helyi polgármesteri hivatalban, ahova ellátogatott Borboly Csaba megyeelnök is. 120-an jelentkeztek, elsősorban idősek – három személynél észleltek szívproblémát, és szakorvoshoz utalták őket, továbbá 15 esetben magas vérnyomást, öt esetben magas vércukorszintet, 20 esetben pedig magas koleszterinszintet állapítottak meg.
A lakosság egészségfelmérését a megyei tanács úgy időzíti, hogy az egybeessen a települések nevezetesebb eseményeivel, például falunapokkal vagy jeles egyházi ünnepekkel. A lakosságnak díjmentesen négyféle alapvizsgálatot – vércukor-, vérnyomás-, koleszterin-, trigliceridszint tesztelése – biztosítanak, ezek költségeit Hargita Megye Tanácsa állja. Ha bizonyos településeken más vizsgálatok (hepatitis B-, EKG-mérés) elvégzésére is igény van, a polgármesteri hivatalok saját költségvetésükből finanszírozhatják azokat. A program célja, hogy a betegeket útba igazítsa, mely területen induljanak el a szakorvosi vizsgálatokra, hisz ezeken a településeken ritkán adódik erre lehetőség a nagy távolságok és a falvak elszigeteltsége miatt. A szűrővizsgálatok segítenek a betegségek megelőzésében.
A szakemberek júniusban kezdték el és decemberig végzik az egészségügyi méréseket, amelyek előreláthatólag mintegy ötezer embert érintenek. 2012-ben ennek keretében közel négyezer embert vizsgáltak meg, ami hasznosnak bizonyult. Ennek során kiderült, hogy a vizsgált személyek 74 százaléka magas vérnyomással küszködik, míg 83 százalékuknak magas volt a koleszterin-, valamint a trigliceridszintje. A programra idén 12 település jelentkezett.

Székelyudvarhely, 2013. szeptember 8.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774