Megyei műemlékvédelmi adatbázis létrehozását szorgalmazza Borboly Csaba

(0 Szavazat)86 megjelenítés

A Hargita megyei műemlékvédelmi stratégiáról tartottak megbeszélést a csíkszeredai megyeházán július 14-én, a kulturális minisztériumtól érkezett véleményezés kapcsán. Jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Fülöp Otília megyei főépítész, Tulbure Irén jogász szaktanácsadó, valamint a meghívott építészek: Tövissi Zsolt, András Alpár, Korodi Szabolcs, Máthé Zoltán, Albert-Homonnai Márton, Köllő Miklós, Várday Kinga, Csíky Barna. 

Borboly Csaba felvetette egy megyei műemlékvédelmi adatbázis létrehozásának szükségességét, ami nagy segítség lenne a szakembereknek, továbbá műemlékvédelmi szakképzést kellene indítani a polgármesteri hivatalok urbanisztikai osztályán dolgozók, frissen végzett szakipari diplomások részére a megyei tanács alintézményében, a Hargita Megyei Művészeti Népiskolában. Elhangzott az is, hogy a megyei műemlékvédelmi stratégiánál, a mesteremberképzés mellett, meg kell vizsgálni az önkéntes munkások bevonásának lehetőségét is, és a kalákának külön fejezetet lehetne biztosítani a műemlékek környezetének rendezésében.
Fülöp Otília javasolta, hogy a stratégia nyújtson lehetőséget magánszemélyek támogatására. Szerinte sokszor az is hátráltatja a műemlékek fenntartását, pusztulástól való megóvását, hogy bármely beavatkozás a műemlékvédelmi állami hivatal jóváhagyását igényeli. A legtöbb esetben költséges előtanulmányokkal is alátámasztott, a megfelelő aláírási joggal bíró építész által készített kivitelezési tervekre kapnak jóváhagyást a tulajdonosok, ami pluszterhet ró rájuk más ingatlantulajdonoshoz képest. művészettörténeti előtanulmányokra, a falkutatásra, régészeti kutatásra, a fa- és kőelemek állapotának elemzésére azért van szükség, mert ezek hiányában az építész nem készíthet hiteles helyreállítási tervet. Mint a főépítész elmondta, a megyei tanács költségvetésében a műemlékek helyreállítására elkülönített összegből – amely összességében és arányaiban ugyan elég jelentős a többi költségvetési tételekhez viszonyítva – az egyes műemlékek esetében a helyreállítási költségnek csak a részbeni támogatására van lehetőség, hisz a leadott pályázatok összértéke jóval meghaladja a keretet, ezért is fontos, hogy a helyes támogatási döntésekhez stratégia álljon rendelkezésre. A tervezetet ki kell egészíteni a jelenlegi sürgősségi állapot ismeretével, hogy milyen nagyságrendű összeg szükséges bár az állagmegóváshoz az elkövetkező időszakban, rövid és hosszú távon, és melyek azok a műemlékek, amelyek esetében halaszthatatlan beavatkozásra van szükség. A szükségletek arányaiban való ismerete lehetővé tenné a következő években az állami és európai alapok lehívását is, hangzott el.
Az is elhangzott, hogy az adózási és a műemlékvédelmi törvény előírásai nincsenek összhangban, ezért szükség van módosító javaslatra annak érdekében, hogy az adókedvezmény valós alkalmazásával a műemlék-tulajdonosoknak ne csak kötelezettségeik legyenek, hanem jogaik is, ha jóhiszemű ingatlantulajdonosként karbantartják és óvják a műemléket az enyészettől. A műemlékvédelem valóban értékeink megóvását szolgálhatná, ha más európai országokhoz hasonlóan lenne egy állami alap a megfelelő nagyságrendben annak érdekében, hogy európai szintű helyreállításokat lehessen végezni, és a műemlékek ne üresen álljanak, omladozva, hanem a közösségek használják, költözzön beléjük élet. A cél az, hogy ne terhet jelentsenek a műemlékek, hanem a tulajdonos és egyben a közösség büszkeségei legyenek. Az önmagukban nem fenntartható műemlék-helyreállításokat fontos minél több terület fejlesztési programjaiba integrálni. Ki kell fejleszteni ugyanakkor egy speciális költség-haszon vizsgálatnak is a módszertanát.
További problémaként sorolták fel, hogy  a műemlékek telekkönyvezése állami feladat kellene legyen, ezzel is segítséget, támogatást nyújtva a műemlék-tulajdonosoknak, hisz bármilyen engedélyköteles beavatkozáshoz érvényes telekkönyv szükséges. Az uniós alapok lehívását is lehetetlenné teszi a telekkönyvileg tisztázott tulajdonjog hiánya, ezért mivel tudjuk, hogy az ingatlanok telekkönyvezése milyen nehézkesen halad, ezek kataszteri dokumentációjának elkészítése és telekkönyvezése elsőbbséget kellene élvezzen, vagy a sürgős beavatkozások legyenek lehetségesek akár a telekkönyv hiányában is. Az állami műemlékvédelmi hivatal megyei igazgatóságai létszámhiányban szenvednek, így nem is működhetnek hatékonyan.
Ugyanakkor a műemlékvédelmi törvény módosítására van szükség, a régiók (megyék) hatáskörének növelését kellene kezdeményezni mind az anyagi források biztosítása, mind a helyreállítási dokumentációk, sürgősségi beavatkozások jóváhagyása tekintetében. Decentralizációra van szükség, például megyei műemlékvédelmi bizottságot kell felállítani és felruházni teljes jóváhagyási hatáskörrel – fejtette ki Albert-Homonnai Márton.
A jelenlévők abban állapodtak meg, hogy a minisztérium észrevételei alapján módosítják a stratégiát, és azt a változatot is bemutatják az illetékes bizottságnak, folytatják a műemlékek kataszterének készítését, nekikezdenek a megyei adatbázis létrehozásának, és műemlékvédelmes mesteremberképzést indítanak a népiskolában, a tanfelügyelőséggel egyeztetve. Emellett tanulmányokat és kutatásokat támogatnának, valamint a felsőoktatás szintjén is próbálnak lépéseket és javaslatokat tenni az egyetemekkel együttműködve, a Hargita megyei fiatal építészek és mérnökök egyetem utáni szakoktatásának támogatása érdekében. Létrehoznának egy törvénymódosítást kezdeményező bizottságot is.


Csíkszereda, 2014. július 16.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774