Megvitatták a Hargita-hegység turisztikai fejlesztésének vízügyi problémáit

(0 Szavazat)91 megjelenítés

Szakmai megbeszélést tartott Hargita Megye Tanácsa és az általa létrehozott Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület, valamint az érintett szakhatóságok csütörtökön, április 2-án a megyei tanács épületében.

A munkamegbeszélés témája a térség turisztikai fejlesztéséhez kapcsolódó vízügyi problémák, az ivóvízellátáshoz szükséges vízbefogásokat és hálózatokat, illetve a hóágyúzáshoz szükséges tárolókat és vezetékeket övező problémák vitára bocsátása volt. Részt vett Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Szabó Barna megyemenedzser, Fülöp Otília megyei főépítész, Darvas Ágnes a Hargita megyei vízügyi hatóság képviselője, Topor Emil az Országos Ásványkincshatóság részéről, Both József a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől, Korodi Szabolcs tervező, építész, Bernádt Zelma környezetvédelmi szakértő, valamint a hegység fejlesztésében érdekelt települések közbirtokosságainak, vállalkozásainak képviselői.
Korodi Szabolcs elmondása szerint hiány mutatkozik azon szakemberekből, akik a vízzel kapcsolatos tervek dokumentációját megfelelően elkészíthetik. Ugyanakkor szükség van a Maros és az Olt folyó vízügyi szakhatóságainak a bevonására, viszont a végső vízügyi engedélyt minisztériumi szinten fogják kibocsátani. 
A Hargita-hegység övezeti rendezési tervének kidolgozásánál föltétlenül egyeztetni kell az idén májusban elfogadandó Natura2000-es menedzsmenttervek készítőivel is, mert ezek prioritást élveznek. Fokozott figyelmet kell fordítani az élőhelyvédelmi területekre, mert az ezekbe való beavatkozás uniós szintű jóváhagyásokat igényel, hangzott el. Hargitafürdő környékén és a Csicsói Hargita keleti oldalán egy különleges, vízügyi szempontból korlátozó helyzet áll fenn, ugyanis a Csibában működő pisztrangászat zárolta a hegységnek ezen az oldalán lévő hegyi patakok vízhozamát. Korodi Szabolcs tervező szerint elfogadhatatlan, hogy egy halastó megakadályozza egy egész település fejlesztését, ezért szorgalmazza a vízszükségletének, illetve vízügyi engedélyének felülvizsgálását.
Topor Emil, az Országos Ásványkincshatóság kihelyezett vezetője a bányavizekkel kapcsolatban elmondta, hogy ezek a kifolyásnál nem szennyezettek, később lesznek zavarosak a patak medrében található lerakódások feloldásával. Véleménye szerint ezt a vízforrást is lehet hasznosítani a hóágyúzásnál.
Bernádt Zelma szakértő kifejtette, hogy az alternatív vízforrások felkutatása és annak tárolása a fontos. A műhó előállításához szükséges vízmennyiséget nem pillanatnyilag kell a téli idényben kiemelni az ilyenkor viszonylag kis hozamú patakokból, hanem víztároló tavakat kell létesíteni, és ezekben kell felgyűjteni az egész év során a téli szezon elejéhez szükséges vízmennyiséget. Ezeknek a tárolóknak a hóágyúzáson kívül ugyanakkor árvízvédelmi funkciója is lehet, hiszen fel tudják fogni a hirtelen tavaszi hóolvadások, illetve a nyári torenciális esőzések túlzott vízhozamát. Másrészt a hóágyúrendszerek erdőtüzek esetén tűzvédelmi feladatot is elláthatnak, hiszen a sípályák nyomvonalán tűzcsapokkal ellátott nagy nyomású vízvezetékek húzódnak.

 

Csíkszereda, 2015. április 2.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774