Megújult vezetőséggel folytatja programjait a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

Térségi szinten kell turisztikai szolgáltatásokat kínálni

(0 Szavazat)132 megjelenítés

Elfogadták a 2014. évi tevékenységi és pénzügyi tervet, valamint új igazgatótanácsot választottak a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás május 20-i közgyűlésén. A Hargita Megye Tanácsa által létrehozott és 36 helyi önkormányzat részvételével működő társulás tagjai a csíkszeredai megyeházán gyűltek össze. Az igazgatótanács új elnöke Gál Tünde, Hargita Megye Tanácsának képviselője, alelnöke Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere, titkára pedig Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere; tagjai: Gábor László, Szárhegy, Cseke Miklós, Oklánd, Rafai Emil, Keresztúr, valamint Rigó Mihály, Homoródalmás polgármestere.

– Ezzel a szervezettel annak elérése a célunk, hogy érezhetően nőjön a vendégéjszakák száma a megyében. Ennek érdekében a Hargita megyei önkormányzatokkal olyan projektek megvalósítására alakítunk ki hosszú távú együttműködési kapcsolatokat, amelyek fellendítik a megyei turizmust, illetve elősegítik a természetvédelmi területek megőrzését, az ökoturizmus fejlesztését – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeelnök.
Mint elhangzott, a Hargita társulás folytatja a megye szálláshelyei, éttermei, iskolái, vendéglátó-ipari egységei adatainak összegyűjtését, a munka nagy részét már elvégezték, de még ellenőrzik és frissítik az adatbázist. Egy helyre gyűjtik a megye turisztikai látványosságairól szóló információkat is, mert ezekre hazai és külföldi turistáknak szóló kínálatokat lehet építeni, célcsoportok szerint. Tervezik továbbá a Recultivatur projektben kialakított Mária út népszerűsítését (amelynek a Hargita megyei szakasza 550 kilométer hosszúságú), rendszeres hírlevél összeállítását, tájékoztató nyomtatványok kiadását és terjesztését, hazai és nemzetközi kiállításokon való részvételt. A Mária út projektjét Molnár Sándor, a társulás munkatársa mutatta be.
A szervezet célkitűzései között szerepel az úgynevezett turisztikaidesztináció-menedzsment (TDM) rendszerének kialakítása, amelyet Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere mutatott be Turizmus másképp! TDM, avagy tegye a dolgát mindenki címmel. Ismertette a dél-tiroli Schenna nevű helység turisztikai szolgáltatásait, eszerint a 2700 lakosú alpesi településen a vendégágyak száma 5615, az odalátogatók pedig összesen 1 067 597 éjaszkát töltöttek el 2012-ben. 215 vendégfogadó egység, 21 étterem és 10 kocsma, illetve kávézó működik a településen, a turisták átlagos ott-tartózkodási ideje 6,63 nap. Változatos programokkal csalogatják és tartják ott a vendégeket a schennaiak, az adott évszaknak megfelelően: lehetőség van hegymászásra, hegyi-kerékpározásra, szabadtéri fürdőzésre, lovaglásra, szánkózásra, vadvízi evezésre, minigolfozásra. Emellett turistaösvények állnak a gyalogtúrázni vágyók rendelkezésére, és a gyerekes családoknak nagyszámú felvonóval kedveznek télen-nyáron. Egy másik külföldi jó példa a magyarországi Gyenesdiás, ahol sikeres települési turisztikai egyesületet hoztak létre. Szentes Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai példák alapján saját modellt kell kidolgozni, nem lehet teljesen átvenni más mintákat, és nem települési, hanem legalább kistérségi szinten kell működtetni a TDM-rendszert. Ehhez szükség van egységes arculatra, turistaútvonalak, kerékpárutak és erdei tanösvények kialakítására, mezei utak följavítására, kilátók építésére, biciklitárolók létrehozására, valamint a műemlékek kitáblázására a főutak mentén.

Csíkszereda, 2014. május 20.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774