Megújult az iskola, amely elindította a kalákamozgalmat

(0 Szavazat)69 megjelenítés

Teljes belső felújítást végeztek a románandrásfalvi I–VIII. osztályos általános iskolában Hargita Megye Tanácsa kalákakezdeményezése nyomán. Borboly Csaba megyeelnök elmondása szerint a Románandrásfalván az iskola vezetősége és a község elöljárói párbeszédének hiányában tavaly kirobbant konfliktus következtében született az ötlet, hogy a megyei tanács, a helyi önkormányzat, szülők, cégek és civilek összefogásával újítsák fel a tanintézeteket, megfelelő körülményeket biztosítva ezáltal a gyerekek oktatásához. Hargita Megye Tanácsa vállalta, hogy finanszírozza azoknak az alapanyagoknak a megvásárlását, amelyeket nem tudnak a helyiek biztosítani, a közösség pedig munkával, faanyaggal járult hozzá a javításokhoz.

– Számos oktatási intézmény volt hasonló helyzetben a megyében, és a megyei tanácsnak saját erőből nem lett volna lehetősége mindeniket felújítani, de összefogással máris nagyon sok problémát sikerült megoldani. Külön öröm a románandrásfalvi iskola felújítása, hiszen orvosoltuk a gondokat abban az intézményben, amelynek hiányosságai miatt kipattant a kaláka ötlete. Ez is bizonyítja, hogy ha egy problémát nem teherként kezelünk, nem egymást hibáztatjuk a kialakult helyzetért, hanem megpróbálunk megoldást keresni, az többszörösen is meghozza gyümölcsét, hiszen egyetlen iskola működési problémájából kiindulva számos tanintézet gondjai oldódtak meg – fejezte ki örömét a felújítás kapcsán a megyeelnök.
A románandrásfalvi általános iskolában teljes belső felújítást végeztek, meszeltek, kijavították a mennyezetet, belső mosdókat alakítottak ki, a csempekányhák helyett kandallókat vásároltak, korszerű világítótesteket szereltek fel, kicserélték az ajtókat, az ablakokat, új padlózat került az osztálytermekbe, illetve kutat fúrtak a szükséges vízmennyiség biztosításához.
A kalákák helyszíneiről bővebben a http://kalaka.hargitamegye.ro/ honlapon vagy az erre a célra kialakított közösségi oldalon (https://www.facebook.com/kalakaHR) tájékozódhatnak, ugyanitt találnak fotógalériákat az eddigi munkálatok helyszíneiről, valamint interaktív térképünkön nyomon követhetik, mely tanintézetek részesülnek támogatásban.


Csíkszereda, 2014. január 20.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774