Megújulóenergia-kiállítást rendeztek a csíkszeredai megyeházán

A cél: az energiafüggetlenség

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsának Energiagazdálkodási Ügynöksége kétnapos kiállítást szervezett székelyföldi alternatív energiákban és energiahatékonyságban érdekelt vállalatoknak az V. Székelyföld Napok alkalmából. A második alkalommal megrendezett expót Dobos Alpár, az ügynökség vezetője és Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke nyitotta meg pénteken a csíkszeredai megyeháza előterében.

– Célunk ezzel a rendezvénnyel, hogy lehetőséget adjunk a helyi vállalkozóknak termékeik bemutatására – hangsúlyozta Dobos Alpár.
Borboly Csaba úgy véli, komoly tartalékok vannak Székelyföldön, aminek a felhasználásához, kihasználásához tudásra és ismeretre van szükség. A jelen lévő cégek olyan termékekkel, szolgáltatásokkal és ötletekkel rendelkeznek, amelyek példaértékűek.
– Az önök munkája úttörő és még mindig nehéz, mert elsősorban a fejekben van szükség mentalitásváltásra. Ám az energiafüggetlenségre egyre nagyobb szükség van. Fő célunk, hogy tájékoztassunk az alternatív energiafelhasználásról, ennek lehetőségeit ismertessük meg minél szélesebb körben – mutatott rá a megyeelnök, aki beszámolt az utóbbi időben a Régiók Bizottságában kifejtett munkájáról, amely intézményben jelenleg jelentéstevő a fenntartható épületek témájában, így az uniós jogalkotásba is beleszólhatnak a székelyföldiek. – Nem mindegy egy épületnek az energiaköltsége, hisz nemcsak az olcsó építőanyag kell hogy számítson, hanem az erőforrás-hatékonyság is fő szempont. 2020–2030-ig az energiahatékonyság az egyik kiemelt alapelv a finanszírozások esetében.
Borboly Csaba meglátása szerint a hagyományos fűtés terén is tovább kell lépni. A jelenlévők figyelmét felhívta arra a kiadványra, amelyet az energiagazdálkodási ügynökség most készített el a megye templomainak fűtésére vonatkozóan. Hatékony és gazdaságos megoldással kell megpróbáljuk kifűteni a templomokat – emelte ki az elöljáró.
Mint fogalmazott, fontosnak tartják a megyében az energiaberuházásokat is. Bár volt hisztéria a törpe-vízierőművek vagy az energianövények mentén és a napelemparkok ügyében, idővel mindenki rájön, hogy az energiában van gazdasági potenciál.
– Ha energiafüggetlen megye kívánunk lenni, akkor oda kell figyelnünk, hogy saját magunk állítsuk elő energiaszükségletünket. Éppen ezért további kiadványok is készülnek, hogy bátorítsuk és serkentsük az együttműködést és a beruházásokat, akár a napelem, napenergia vagy a kis vízi erőművek ügyében. A tapasztalat azt mutatja, hogy tőlünk nyugatabbra mindenhol kihasználják a vízenergiát. Székelyföld számos kiaknázatlan zöldenergia-potenciállal rendelkezik. A helyi autonómia egyik feltétele gazdasági szempontból a saját jövő biztosítása! – nyomatékosította Borboly Csaba.
A szombaton is látogatható kiállítás célja, hogy a lakosság megismerje a helyi vállalkozókat, megtekinthesse a technológiát és feltehesse kérdéseit a szakértőknek. A kiállításon jelen van a székelyudvarhelyi Solardoktor,  a csíkszentkirályi Activ Invest, a Passzívház Egyesület, a Kontrastwedge és a csíkszentamási Super Solar.

 

Csíkszereda, 2014. október 10.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774