Meghirdették Hargita Megye Tanácsa pályázati programjait

A döntéshozó testület tagja lett Kozma István, a CSTIT elnöke

(0 Szavazat)112 megjelenítés

Beiktatták megyei tanácsosi tisztségbe Kozma Istvánt, a CSTIT elnökét Hargita Megye Tanácsa március 4-i, soros havi ülésén. Ebből az alkalomból jelen voltak a Csík-, Gyergyó-, Udvarhely-térségi ifjúsági tanácsok képviselői is az ülésen. Kozma István megköszönte a fiataloknak a részvételt, és kiemelte, hogy legjobb tudásához mérten igyekezni fog, hogy képviselje az érdekeiket, látásmódjukat a megyei tanácsban. 

Borboly Csaba megyeelnök köszöntötte az új tanácsost, és kiemelte, hogy Hagita Megye Tanácsa ülésein majdnem mindenik napirendi pont a fiatalokról szól, az elvándorlás megállítására, a kistelepülések élhetővé tételére törekednek, éppen ezért örül, hogy az új tanácsos beiktatásával még erőteljesebben hallatszani fog a fiatalok hangja, véleménye, ami nyomán számukra kedvező döntések születhetnek. Az elöljáró jelképesen egy golyóstollal ajándékozta meg az új tanácsost, azzal a megjegyzéssel, hogy minél több olyan határozattervezetet írjon alá, amely a megyében élő fiatalok érdekeit szolgálja.
Ugyanakkor elfogadták a megyei tanács pályázatait szabályozó határozatokat, így a megyében működő civilszervezetek és egyházak forrásokat igényelhetnek kulturális, ifjúsági, családi, sport-, tűzoltó-, népviselet- és turisztikai programjaik megvalósítására. Borboly Csaba elmondta, már nagyon várták a szervezetek a pályázati kiírásokat, hiszen ennek függvényében tudják összeállítani éves tevékenységüket, a törvényesség betartása érdekében azonban csak most tudták elfogadni a vonatkozó határozatokat. Kiemelte, idén bővült a támogatható tevékenységek köre, és ennek folyományaként a pályázható összeg is növekedett. A sporttevékenységeket támogató program keretösszege a 2015-ös évre jelentősen növekedett, a tavalyi 270 000 lej helyett idén már 350 000 lej. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis az igényelt összeg jóval nagyobb volt, mint a pályázható keret. Az ifjúsági tevékenységeket támogató program keretösszege idén 150 000 lej, az eddigi 120 000 lej helyett. A támogatott tevékenységek köre bővült az úgynevezett iskola utáni foglalkozásokkal (afterschool) is, ugyanakkor a program támogatni kívánja a fiatalok gasztronómiai ismereteinek fejlesztését szolgáló felszerelések beszerzését is. Szintén növekedett a román kulturális program keretösszege, amely idén 49 000 lej.
A tűzoltóprogram idei újdonsága, hogy a megfogalmazott igényekre válaszolva támogatják az önkéntes tűzoltók utánpótlásának kinevelését, így pályázhatnak védőfelszerelések vásárlására fiatalok számára, illetve nekik szóló különböző események, versenyek, képzések szervezésére. Az idei kulturális program prioritásai, mind a magyar, mind a román közösségek esetében, az amatőr színjátszók és fúvószenekarok támogatása, valamint a rendszeres néptáncoktatás és táncházak szervezése. A turisztikai tevékenységeknek szóló programban idén lehetőség nyílik képzések és turistatalálkozókat célzó kezdeményezések támogatására is. A pályázatnak köszönhetően idén finanszírozást lehet nyerni a különböző turisztikai látványosságok bővítésére, fejlesztésére vagy akár újak létrehozására. Továbbá a bicikliutak és tematikus parkok mellett idén finanszíroznák a turistautak, illetve ásványvízforrások és fürdők felújítását.
Fontos megjegyezni, hogy olyan programok kapnak támogatást, amelyek a szerződés megkötésének időpontjától indulnak, vagyis a már folyamatban lévő projektek nem részesülhetnek a fenti pályázatokból.
A pályázattervezetek megtekinthetőek a http://hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/programok/aktiv-palyazatok/2015-os-palyazat-tervezetek.html honlapon.

Csíkszereda, 2015. március 4.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774