Megáldották az új ravatalozót Bencéden

(0 Szavazat)80 megjelenítés

Felavatták az újonnan elkészült ravatalozó épületét vasárnap, november 17-én Bencéden. Ünnepi istentisztelettel kezdődött a püspöki vizitációval egybekötött átadás. Az új ravatalozó építésének fő anyagi támogatója Hargita Megye Tanácsa volt, emellett Siménfalva község polgármesteri hivatala, valamint adakozásukkal a bencédiek is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a végső búcsú színhelyéül szolgáló épület felépülhessen.

Az ünnepi istentiszteletet Lőrinczy Lajos unitárius esperes köszöntő szavaival és hálaadó imával kezdte. Az igét Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök hirdette, amelynek választott alapgondolata a következő volt: „bizony mondom néktek, még az Izráelben sem találtam ilyen nagy hitet” (Máté 5. 15,28). Az igét hirdető püspök az öröm, a biztatás üzenetét emelte ki a bibliai idézetből, amelynek legfontosabb eszköze megtalálni a közös hangot, a közös akaratot, őrizni a hitet, az élet szentségét. A lélek mélyén, ha van hit, rend, béke és öröm, megtaláljuk a helyes utat, ez  az út pedig eredményes lesz – mondta.
– Minden magyar büszkesége a bencédi gyülekezet fejlődése és eredményei. A felolvasott igében Izrael is idegen uralom alatt áll, zaklatott társadalmi időket élnek, mint napjainkban. Az idézett bibliai részben a római százados hitének nagy üzenete van számunkra: a szolgája iránt érzett szeretet, felelősségtudat. Az alázat a szó hitelessége – a mai világban a szó elvesztette értékét, igazi tartalmát, pedig a kiejtett szó mögött erő van. A kimondott szavaikért és ígéreteinkért felelősséggel tartozunk Istennek és embertársainknak – zárta gondolatait a püspök.
Makkai Ilkei Ildikó bencédi untárius lelkész köszöntötte ezután az istentisztelet résztvevőit, majd ismertette a bencédi unitárius egyház történetét, majd elkezdődött a püspöki vizitáció apropóján megtartott közgyűlés, amelyen jelentések hangoztak el erkölcs, vallás és nevelés témakörében. A közgyűlést a bencédi gyermekek és ifjak ünnepi műsora követte.
Az istentisztelet befejeztével a templom szomszédságában megáldották az új ravatalozó épületét. A szertartást Bálint Benczédi Ferenc püspök és Lörinczi Lajos esperes végezték.
– Mint ahogy a születés öröme körül próbálunk mindent pontosan megszervezni, annyira fontos, hogy az elhunyt szeretteink utolsó útját is gondosan előkészítsük. Rend és tiszteletadás kell uralkodjon az elköszönés napjaiban. Ez a ravatalozó méltó helye az imádságnak és a meghitt elköszönésnek. Ahol a hit és szeretet munkálkodik, ott közös akarat és összefogás van világi és egyházi vezetők között, hogy céljainkat megvalósítsák. Jó példa erre a ravatalozó megépítése – hangzott el.
Az áldás végén Makkai Ilkei Ildikó tiszteletes ismertette a ravatalozó építésének munkamenetét és támogatóit. A ravatalozó megáldását szeretetvendégség követte a helyi kultúrotthonban.


Bencéd, 2013. november 17.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774