Megáldották a felújított tekerőpataki templomot

(0 Szavazat)47 megjelenítés

A Keresztelő Szent János tiszteletére felszentelt, 1838-ban épített gyergyótekerőpataki templom felújítási munkálatait nemrégiben fejezték be. A renovált templomot ünnepélyes szentmise keretében áldotta meg Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, a június 24-én tartott ünnepség egyben a templom búcsúja is volt.

– Mindig nagy örömmel megyek el azokra az eseményekre, amelyeken felújított templomot áldunk meg. Ez ugyanis azt is jelenti, hogy a templomot használják, padjait koptatják. A hívek, a plébánia munkájának gyümölcsét is dicséri ez az alkalom – mondta ünnepi köszöntőjében az érsek.
Csedő István tekerőpataki plébános köszönetét fejezte ki minden támogatónak, majd ismertette, hogy milyen munkálatokat végeztek a templomon: eltávolították a sok kárt okozó vizet, a háromrétegű olajfestéket lekaparták a falakról, kívül és belül is meszeltek, új kövezett padlót fektettek le, felújították a tetőszerkezetet és cserepet cseréltek, felújították a harangtornyot, a padokat, restaurálták a fali és oltárképeket, az orgonát, kiépítették az épület fűtésrendszerét, kicserélték a nyílászárókat, valamint új csillárok kerültek a templomba.
Hargita Megye Tanácsa mintegy 125 ezer lejjel támogatta a templom felújítását. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke ennek kapcsán örömét fejezte ki, hogy szemmel láthatóvá válik az a munka, amelyet a megyei tanácsnál végeznek azért, hogy az intézmény egyháztámogatási programja elérje kitűzött célját
– Példaértékű volt a felújítás második szakasza, hiszen térségbeli szakemberek tervezték meg azt. Sikerült a templom régi fényét visszaadni olyan megoldásokkal, amelyek a gyergyói tervezők, mesteremberek és vállalkozók tudását dicsérik – mondta a megyeelnök ünnepi beszédében.


Csíkszereda, 2014. június 24. 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774