Lezárult a Progress projekt

A fiatal pályakezdők és hátrányos helyzetűek elhelyezkedéséről tanácskoztak Csíkszeredában

(0 Szavazat)75 megjelenítés

Kerekasztal-megbeszélést tartottak a Progress projekt helyi érintett képviselői december 11-én a csíkszeredai megyeházán. A Hargita Megye Tanácsa által szervezett Fiatal pályakezdők és a szociális szektor: új munkalehetőségek feltárása című megbeszélésen egyúttal műhelymunkát is tartottak a résztvevők.

A tanácskozás a 2013 és 2014 januárja között zajló európai uniós projekt záróeseménye volt, amelynek célja az elmúlt egy évben szerzett tapasztalatok és elért eredmények bemutatása volt. A fiatal munkaerő és a fogyatékkal élők elhelyezkedéséről szóló tanácskozáson bemutatták a projekt eddig elért eredményeit, ugyanakkor a folytatásra vonatkozó javaslataikat is előterjesztették.
Mint azt Gál Tünde projektmenedzser összegző bemutatójában elmondta, a projektben a fiatal munkaerő elhelyezkedési lehetőségeivel kapcsolatban végzett kutatások eredményeiből egyértelműen kiderül, a felsőfokú oktatás egyik legnagyobb hiányossága, hogy kevés a gyakorlati oktatás. A projekt a Hargita megyeiek számára hasznos tudás- és tapasztalatcserén alapult, amelyet kérdőíves felmérések segítségével, valamint más uniós országokban alkalmazott és jól működő joggyakorlatok megismerésével szereztek meg.
Lőrincz Csaba szakértő előadásában egy Hargita megyében végzett felmérés eredményeit mutatta be a jelenlévőknek. A felmérést két témakörben végezték: a fiatal diplomások érdeklődése a szociális szektorban található munkahelyek iránt, illetve kikérték a szociális és civilszervezetek munkatársainak véleményét az általuk végzett munkához szükséges kompetenciákról. Mint az az előadásból kiderült, a szociális szektorban történő munkahelyteremtéshez partnerségre van szükség a központi és helyi hatóságokkal, valamint a cégek és a civil szféra között, az állami szektor pedig pénzügyi alapokat és stratégiai programokat kell biztosítson. Emellett a civilszervezetek, az egyház és a felsőfokú oktatás magára kellene vállalja a programok gyakorlatba ültetését. Ugyanakkor új, megfelelő jogi keretek megteremtésére is szükség van, olyanokra, mint szociális gazdasági törvény, adókedvezmények, ingyenes ingatlan- vagy telekhasználati lehetőség biztosítása. Az előadásból kiderült ugyanakkor, hogy két új törvénytervezet is elkészült, és megvitatásra vár a parlamentben, az egyik az iskolai szövetkezetek létrehozása, a másik pedig az önkéntes munkavégzés iskolai programon belül.
Vajda Boglárka, a sepsiszentgyörgyi, 2013 szeptemberében megnyílt Szociális Gazdasági Inkubátorház menedzsere mutatta be intézménye munkáját és létrejöttének célját, amely az életképes ötletek feltérképezését és segítését képezi. Munkájuk szervezetfejlesztésből, projektötletek kidolgozásából, finanszírozási források felkutatásából áll. Az inkubátorház hat új szociális vállalkozás és ezen belül 15 új munkahely létrehozását is célul tűzte ki hátrányos, nehéz szociális helyzetű személyek számára a kézműves munkától a tudatos energiafelhasználásig minden munkakörben.
Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője Támogatott foglalkoztatás, fogyatékkal élők alkalmazása a szabad munkaerőpiacon címmel tartott előadást. Elmondta, kevés szó esik arról, hogy a fogyatékkal élők több önbizalommal rendelkeznének és jobban éreznék magukat normál munkahelyen, mint egy zárt, védett környezetben. Az említett előadás anyagához szükséges adatokat Hargita megyében rögzítették, amelynek eredménye azt mutatja, hogy azon munkaadók, akiknek már van tapasztalatuk fogyatékkal élők alkalmazásában, pozitív hozzáállást tanúsítanak: nagyrészt szakmai és humanitárius elvek mentén szívesen alkalmazzák a fogyatékkal élőket. Az érintettekkel készített interjúk mégis azt mutatják, hogy a fogyatékkal élők álláslehetőségek és szakképzés hiányáról számoltak be. Mint Elekes Zoltán elmondta, többször egyeztettek a munkaerő-elhelyező ügynökséggel, és megállapodtak abban, hogy 2014-ben pályázatot írnak ki kifejezetten fogyatékkal élők számára, ezzel is elősegítve a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket.
A megbeszélés végén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke bejelentette, hogy az intézmény a jövő évben a Progress eredményeként olyan pályázati kiírás meghirdetésére készül, amely a szociálisan hátrányos helyzetű helyi termelők piacra jutását segíti.


Csíkszereda, 2013. december 11.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774