Kutatási alapra lenne szükség a borvizek jobb felhasználása érdekében

Nemzetközi konferencián értekeznek a Kárpát-medence ásványvizeiről

(0 Szavazat)40 megjelenítés

Ásványvíz-kutatási alap létrehozását javasolta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke A Kárpát-medence ásványvizei elnevezésű nemzetközi tudományos konferencián, amelyet augusztus 28–31. között tartanak, immár tizedik alkalommal. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai Biomérnöki és Élelmiszer-tudományi Tanszékeinek kezdeményezésére 2004 óta évente megrendezik az értekezletet, amely idén Csíkszeredában, az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában kapott helyet.

A péntek reggeli megnyitón mondott köszöntőjében Borboly Csaba kifejtette, hogy a Sapientia egyetemmel együttműködve képzelte el a kutatási alap létrehozását, mivel komoly tervezés kell a székelyföldi borvízforrások nyújtotta lehetőségek kihasználását illetően. A megyeelnök szerint a megyei tanács többet is költhetne erre a területre, de sajnos jogi korlátokba ütközik, szűk a hatásköre, ezért arra kérte a konferencia résztvevőit, gyakoroljanak ők is nyomást a törvényhozókra annak érdekében, hogy több jogosítványt kapjanak a helyi és megyei önkormányzatok a turizmus, ezen belül az ásványvízforrások fejlesztésére. Hargita Megye Tanácsa így is évente mintegy félszáz, borvizeinket érintő projektet támogatnak, kezdve a népi fürdők felújításától a gyógyprogramok kidolgozásáig, ám sajnos nem sikerült megértetni a lakosság egy részével, mekkora értéket képviselnek ezek a források, így sok helyen elhanyagolt azok állapota. A tudatosításban a sajtó és az egyház is sokat segíthet, hiszen üzenetük tömegekhez jut el, mondta az elöljáró. Hivatkozott az általa vezetett intézmény Építsünk biztos jövőt! című gazdaságfejlesztési programjára (http://biztosjovo.hargitamegye.ro/), amelynek az 5-ös tengelye a borvízforrások témakörével foglalkozik. Borboly Csaba felhívással fordult a jelenlévőkhöz, hogy a megyei tanács az ebben a hónapban létrehozott befektetésvonzó irodájába szakemberek jelentkezését várja, az öt munkatárs közül pedig egynek az ásványvizek szakértőjének kellene lennie.

Köszöntőbeszédet mondott még Lányi Szabolcs, a Sapientia egyetem tanszékvezetője, Szűcs Péter, a társszervező Miskolci Egyetem dékánja, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség vezetője, valamint Liebe Pál, a Felszín Alatti Vizekért Alapítvány tiszteletbeli elnöke. A rendezvény célja szakmai fórumot biztosítani mindazoknak a szakembereknek, oktatóknak, érdeklődőknek, akik az ásványvizek tanulmányozásával, hasznosításával és védelmével foglalkoznak a Kárpát-medencében. A konferencia révén lehetőség nyílik az újabb eredmények, tervek, törvénykezések bemutatására, egymás munkájának jobb megismerésére, valamint az egyes szakterületek és régiók közötti együttműködés megteremtésére, illetve bővítésére – áll a szervezők által megfogalmazott leírásban.

 

Csíkszereda, 2014. augusztus 29.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774