Közvita Hargita Megye Tanácsa szakoktatásról szóló jelentéstervezetéről

A székelyföldi kísérletek eredményei sikerrel alkalmazhatók a szórványban

(0 Szavazat)47 megjelenítés

A szakoktatás érdekében tett Hargita megyei lépéseket, kezdeményezéseket ismertette előadásában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke október 30-án Kolozsváron A duális szakképzés lehetőségei az erdélyi szórványban című konferencián. Kijelentette: a Székelyföldön kikíséretezett módszereket könnyebb a szórványban átvenni.

– Hargita megyében tőlünk függ, milyen intézkedéseket hozunk, gyakorlatilag autonómiával rendelkezünk. Nálunk a Bukarest által felállított akadályokat is könnyebb kikerülni, és a szakoktatás fejlesztéséhez minden adott: van hozzá terület, épület, gyerek, vállalkozó – sorolta.
Mint ismertette, a megyei tanács ösztönzésére négy szakiskolai és négy szakközépiskolai osztály indult idén. A megyeelnök szerint Kárpát-medencei összefogással a következőket lehet megvalósítani, illetve elérni: a magyarországi jó képzési gyakorlatok átvételének (tananyag) támogatását, a mai államhatárokon túl élő magyar szakiskolai tanárok magyarországi ösztöndíjakkal történő továbbképzését, a határon túli magyar szakmunkásképzős diákok magyarországi ösztöndíjak keretében történő kiképzését, illetve továbbképzését, közös szakmai versenyek szervezését, a vállalkozások és szakmunkásképzők közti együttműködés jó magyarországi példáinak átvételét, pilot projektek indítását, valamint szemléletformáló kampányokkal a szülők és diákok iskolaválasztási döntésének befolyásolását.
– A szakképzés a rendszerváltás vesztesei közé tartozik, olyannyira, hogy abszurd helyzet alakult ki: a Hargita Megyei Agrárkamara igazgatója egy e heti konferencián elmondta, hogy a mostani lépések által azt remélik, a megyei mezőgazdasági szakképzést a ’89 előtti szintre lehet emelni – mondta el Borboly Csaba.
Az elöljáró ismertette és a jelenlevőknek kiosztotta azt a jelentéstervezetet, amelyet Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja készített a szakoktatás helyzetéről és fejlesztési lehetőségeiről. Borboly Csaba kiemelte, hogy Hargita megyében egyre inkább felismerik a hagyományos szakmákban rejlő lehetőségeket, és arra törekednek, hogy visszaállítsák a szakképzés társadalmi presztízsét. A dokumentumot közvitára bocsátották, elérhető a következő linken: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-hargita-megyei-szakoktatas-helyzete/ November 11-ig várják a hozzászólásokat, észrevételeket, amelyek alapján véglegesítik a jelentést.

 

Csíkszereda, 2014. október 31.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774