Közös cél a gazdaság fellendítése, nem a büntetések kiosztása

Turisztikai szakemberek és az ellenőrző szervek egyeztettek

(0 Szavazat)22 megjelenítés

A Hargita megyei ellenőrző hatóságok és a  turisztikai szolgáltató egységek közötti párbeszéd elősegítése és a felmerülő problémák megoldása volt a célja annak a kerekasztal-megbeszélésnek, amelyet Hargita Megye Tanácsa szervezett november 14-én Csíkszeredában.

A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba és Barti Tihamér a megyei tanács elnöke és alelnöke, Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, illetve az igazgatóság munkatársai, Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Moldovan Laurentiu, a fogyasztóvédelmi hatóság Hargita megyei részlegének vezetője, Dorin Male, a Területi Munkaügyi Felügyelőség vezetője, Balla Izabella, a Környezetvédelmi Őrség megbízott Hargita megyei vezetője, továbbá számos szálloda- és panziótulajdonos, a turisztikai szolgáltató egységek képviselői, és turisztikában érdekelt szakember.
Barti Tihamér kiemelte, tevékenységük során sok észrevétel fogalmazódik meg mindkét fél részéről, ami nem tartozik a megyei tanács hatáskörébe, éppen ezért szervezték ezt a találkozót, hogy az érintettek közvetlenül tudják megbeszélni a felmerülő gondokat, gyakran előforduló problémákat. 
Borboly Csaba felvezetőjében elmondta, a megyei tanács nagyon szerteágazó tevékenységet folytat, és annak ellenére, hogy nem tartozik a hatáskörébe az ellenőrző szervek és a szolgáltatók közötti problémák kezelése, nagyon fontos, hogy megkeressék a megoldásokat, a mindenki számára  előnyös továbblépési lehetőségét. – Véleményem szerint a két terület között szorosabb együttműködésre van szükség, a problémák megelőzése a fontos, nem a büntetés. Fontos, hogy mindkét fél megismerje a másik problémáit, emberségesen viszonyuljunk egymáshoz. Egy hatalmas turisztikai potenciállal rendelkező megye vagyunk, ahol a vállalkozók munkahelyeket biztosítanak, adót fizetnek, és ezzel  hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, a közintézmények fenntartásához. Éppen ezért fontos, hogy a változó törvénykezések között az ellenőrző szervek támogatóan viszonyuljanak, segítsenek az esetleges hibák kijavításában, hiszen mindannyiunk érdeke ezen vállalkozások fejlődése. Amennyiben a törvénykezések ellentmondásosak, nem a vállalkozások fejlődését szolgálják, törvénymódosító javaslatokat kell kezdeményezni. Ugyanakkor a vállalkozóknak is látniuk kell, hogy az ellenőrző szervek feladata, hogy a törvények betartását biztosítsák, ők is sajátos problémákkal küzdenek, úgy, mint szakemberhiány, vagy esetleges követelmények a büntetések mértékét illetően. Fontos a mentalitás megváltoztatása, mert ha az ország arra épül, hogy minél több büntetés legyen, akkor a gazdaság nem tud fejlődni – emelte ki Borboly Csaba.
Ezután az ellenőrző hatóságok egyenként ismertették az illető intézmény hatásköreit, feladatait, hogy milyen területeken, kérdésekkel kell hozzájuk fordulni. Mindannyian kiemelték, hogy elsődleges céljuk a hibák kijavítása, első ellenőrzések során figyelmeztetnek, és amennyiben továbbra sem javítják ki a hibákat, csak akkor szabnak ki büntetéseket. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy legtöbb esetben a vállalkozók előzetesen nem konzultálnak velük,  amennyiben a működés megkezdése előtt tájékozódnának, nagyon sok probléma gyökereiben kezelhető lenne.
Majd a turisztikai szolgáltató egységek képviselői sajátos kérdéseket tettek fel, mindenkinek lehetősége volt kifejteni véleményét, megosztani problémáit, amelyre az ellenőrző hatóságok képviselői lehetőségeikhez mérten válaszokat, megoldásokat adtak, így a résztvevők értékelése szerint egy építő jellegű párbeszéd alakult ki a felek között.


Csíkszereda, 2014. november 14.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774