Középiskolák és szociális otthonok infrastruktúrájának fejlesztését kezdeményezte Hargita Megye Tanácsa és az RMDSZ Székelyföldi Önkormányzati Tanácsa

(0 Szavazat)31 megjelenítés

A középiskolák és a rezidenciális típusú szociális otthonok bővítését, modernizálását, javítását bele kellene foglalni a Regionális Operatív Programba a 2014–2020-as időszakra, az erre vonatkozó javaslatot legutóbbi ülésén fogadta el az RMDSZ Székelyföldi Önkormányzati Tanácsa, amely a Hargita, Kovászna és Maros megyei RMDSZ-es önkormányzati vezetőket tömörítő szervezet. 

Az indítvány kidolgozásához hozzájárult Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkár-helyettese és Borbély László, a Szövetség politikai alelnöke is. Figyelembe vették Magyari Vencel Hargita megyei tanácsos többszöri felvetését is, mely szerint a felnőttellátó intézményeket és a középiskolákat nagy hiba kihagyni a programból.
A kiegészített javaslatokat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke levélben juttatta el Liviu Dragnea regionális fejlesztési és közigazgatási miniszternek, Johannes Hanh regionális politikáért felelős uniós biztosnak, Eugen Teodorovici, az európai uniós alapokért felelős miniszternek és Corina Crețu regionális fejlesztésért felelős biztosnak.  
Válaszában Liviu Dragnea fejlesztési miniszter arról biztosította az előterjesztőket, lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a középiskolák infrastruktúrájának feljavítására lehessen pályázni a Regionális Operatív Program kiírásain, és kezdeményezik a program prioritásainak kiegészítésére vonatkozó tárgyalást az Európai Bizottsággal.
A kezdeményezés lehetővé tenné, hogy a Regionális Operatív Programból lehessen támogatni a városi és a vidéki szakiskolák infrastrukturális javításait, a didaktikai segédeszközök tárának bővítését, a diákok képességeinek felmérését és a tanácsadást, illetve támogassák a vidéki mezőgazdasági profilú iskolák javítását, bővítését, modernizálását. 
A rezidenciális típusú szociális otthonok fejlesztését nem foglalják a programba, mivel az európai uniós követelmények szerint ezek fenntartása és ügykezelése a közösség felelőssége kell legyen, vagyis finanszírozásuk a kormánytól át kell kerüljön a helyi szervekhez.

 

Csíkszereda, 2014. november 11.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774