Következetes reformra van szükség az oktatási problémák orvoslásához

Király András György oktatásügyi államtitkárral egyeztetett Borboly Csaba

(0 Szavazat)25 megjelenítés

Reformjellegű módosításokat kell bevinni a tanügyi törvénybe, kisebbségi helyzetként kell kezelni a Hargita megyei oktatás ügyét, hangzott el azon a megbeszélésen, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tartott Király András György oktatásügyi államtitkárral pénteken, szeptember 26-án. A találkozón a megyei tanács testületének további tagjai is jelen voltak: Becze István, Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke és Ferencz Salamon Alpár, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke.

Borboly Csaba megyeelnök a legnagyobb problémaként a szakoktatás hiányát nevezte meg, amelyre már az alapoktól kell építkezni, így teremtve meg az itthon boldogulás lehetőségét. Megemlítette a Hargita Megyei Művészeti Népiskolát és az Agrárkamarát, amelyeknek számos képzése van, illetve bemutatta a kamara és a megyei tanács közös munkájaként kiadott iskolásoknak szóló Mezőgazdasági kisokost. Hargita Megye Tanácsának elnöke megemlítette, hogy magyarországi szakemberekkel is egyeztetett a témakörben, véleménye szerint egy Kárpát-medencei szakképzési klasztert kellene létrehozni, amelyben segítenék egymást az azonos problémák megoldásában. A magyar oktatás országos szintű kisebbségi oktatás, a tanügyi rendszert rendbe kell tenni, amennyire lehet, és a kisfalvak iskoláinak is meg kell maradniuk – mondta Borboly Csaba.
Megemlítette a tavaly decemberi döntések révén a tanügyben történt leépítéseket, és hangsúlyozta, oda kell figyelni az oktatás területére, és nem innen leépíteni pénzügyi okokra hivatkozva, hiszen ez az a rendszer, amelyben gyerekeink a jövőjüket megalapozzák. Hozzátette: ebben a rendszerben a nem didaktikai személyzetre ugyanolyan szükség van, mint a pedagógusokra. Arra kérte az államtitkárt, hogy figyeljenek oda Hargita megyére, mint mondta, minisztériumi támogatás nélkül a helyi, megyei szervezetek erőfeszítései kárba vesznek.
Mivel Hargita megyében számos elszigetelt település van, életbevágó fontosságú egy-egy kisiskola megtartása, mert az a közösség megmaradását is szolgálja, egészítette ki a megyeelnök által elmondottakat Ferencz Salamon Alpár. További problémákként a káderhiányt és egy következetes reform hiányát nevezte meg.
Hargita Megye Tanácsa korlátolt hatásköréből kifolyólag közvetett módon próbálja segíteni az oktatás ügyét, erre jó példa a kalákakezdeményezéssel elvégzett javítások a tanintézetekben, vagy a kézikönyvek kiadása, fűzte hozzá Burus-Siklódi Botond. Helyi szerveket, például a közbirtokosságokat is bevonták a tanintézetek segítésébe – számolt be Becze István.
Az oktatási rendszernek keretet szab a tanügyi törvény, mondta Király András György, illetve beszámolt a szenátusnak arról az elképzeléséről, hogy az államelnöki választások és az új kormány megalakulása után új tanügyi törvényt dolgozzanak ki. Ha ez megtörténik, fontos lesz abba bevinni a reform felé vezető módosításokat – fogalmazott az államtitkár. Továbbá pozitívumként említette, hogy a minisztérium nyitott a szakoktatás felé. A Hargita megyei szakembereknek és az illetékeseknek azt javasolta, hogy próbáljanak meg kidolgozni egy oktatási stratégiát. Egységesen kell megoldást találni a rendszer hiányosságainak orvoslására, az együttgondolkodáson túl, a gyakorlatban is együtt kell működnie a szakembereknek és a politikumnak, mondta.
Borboly Csaba átnyújtott egy dossziét Király András Györgynek, amelyben a Hargita megyei problémákat összegezték. Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy Remus Pricopie oktatásügyi miniszterrel átbeszéli azokat hétfői találkozója alkalmával. A megbeszélést követően Király András György a megyei iskolaigazgatókkal is találkozott a megyeháza márványtermében.

 

Csíkszereda, 2014. szeptember 26.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774