Korkép 2013

(0 Szavazat)49 megjelenítés

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és Hargita Megye Tanácsa 2013-ban 39-ik alkalommal szervezi meg művésztelepét a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban.
Az elmúlt években az intézmény megpróbálta a művésztelepet egyetlen tematika köré szervezni és az ehhez kapcsolódó kérdéseket szem előtt tartva összeállítani a meghívott művészek névsorát. A tavalyi művésztelep a Homo Faber jelentését, a kreativitást a mai alkotó kontextusában vizsgálta. Arra keresték a választ, miben rejlik a nem kifejezetten műtárgykészítéssel foglalkozó ember meghatározása, a valamit elkészítő, valamit feltaláló, felfedező ember alkotó ereje. Ezzel szorosan kapcsolatban áll a falusi környezet adta népi tárgykészítés, a tipikus kelet-európai manualitás expresszivitása. Miként értelmezhető a tárgykészítési és az esetleges alkotói hozzáállás a mai digitalizált világban? 

A természet iránti vonzalom, a TÁJ, már a tábor megalapítóinak hozzáállásában is felfedezhető volt. Ki szerettek volna törni a hétköznapokból, hogy a táj szépségén, a természet örökérvényűségén, a tradíciókon keresztül értsék és mutassák meg a világot. Sok mindenben hatott rájuk az akkor még élő zsögödi példakép, Nagy Imre, aki nemcsak azzal tűnt ki az akkori öregek közül, hogy Nagybányát, Budapestet és a nagyobb európai művészeti központokat is bejárta, hanem azzal is, hogy tudatosan vállalta a hazatelepedést, az elvonulást, és úgy élt évtizedeken keresztül, hogy részese volt annak az életformának, annak a helynek, amelyből szín- és formavilága táplálkozott. Fontos megemlíteni, hogy ezekben a kezdeti években a résztvevők között találjuk a valamikori Nagybányai Művésztelep aktív művészeit, Balla Józsefet és Ciupe Aurélt, akik az egykori Nagybánya iránti nosztalgiájukból magukkal hoztak egy darabot a nagy elődök szellemiségéből. Nagy Imre, Balla József, Ciupe Aurél – három nagybányai művész szárhegyi kötődéssel. Mindkét művésztelep a szellemi központtól távol, abból mintegy kivonulva jött létre. Az ott alkotók meghatározó élményaga, a gyönyörű természeti környezet, a színes népviselet és a népi élet volt. A természetközeli környezet, illetve a falu még élő tradicionális közössége nemcsak ezen elődök munkáira nyomta rá bélyegét, hanem az utóbbi évek meghívott művészeinek munkáiban is felfedezhető.

A táj ábrázolása Európában az 1600-as évek elején jelent meg Hollandiában és terjedt el az egész kontinensen. Ez az ábrázolási forma viszonylag rövid életűnek mondható a művészettörténetben, de Európa bizonyos részein közkedveltsége miatt egészen napjainkig művelik.

A Gyergyószárhegyhez kötődő művészek is a 70-es, 80-as években a természet és a rurális táj ábrázolásában vélték megtalálni a politikai ellenállás kifejezését, a tradíció és a környék történelmi folytonosságának vállalását. Tették mindezt vállaltan a nagybányai hagyományokra alapozva. Az időközben felnőtt újabb generációk közömbösebben viszonyulnak ehhez a kifejezési formához, egyrészt a retrográd kifejezésmód megtestesülését látják benne, másrészt foglalkoztatja őket, hogy miként lehetne újító módon közelíteni ehhez a meghaladottnak tűnő ábrázolásmódhoz. Az idei táborba ezért lényegében a magyarországi és erdélyi fiatalabb generáció képviselőit tervezzük meghívni, hogy kiderüljön miként közelítenek ehhez a problémafelvetéshez akár a kifejezésmódot illetően, akár a technikai kivitelezés választásában. Kiderülhet, hogy a tájat ábrázoló képek narratívájának vagy ikonográfiájának változása egy adott térségben csupán a generációs különbözőségek tükrében valósul meg.

A Távol-Keletről meghívott művészek esetében pedig az válik vizsgálhatóvá, hogy miként viszonyul egy kortárs keleti művész ehhez a kifejezési módhoz, hisz náluk nem alakult ki az általunk ismert tájkép fogalma.

A keleti tusrajz, ami talán analógiája lehetne a mi tájképünknek, szimbolikájában teljesen más eszközökkel operál, így nem használható az általunk megszokott dekódolási eszközrendszer. Az afrikai művészek esetében, ahol nem kanonizálódott semmilyen módon a táj ábrázolásának eszközrendszere, érdekes találkozás lehet a tájábrázolás ezen lehetőségeivel. Vizsgálható ebben az esetben, hogy a tradíció híján miként jelenik meg szubjektív szűrőn keresztül a belső táj az ábrázolt tájra vetítve.

Az eredmények fényében talán új megvilágításba kerülhet néhány, a táborban korábban készült műalkotás, illetve érdekes lehet az, hogy egy újabb képzőművész generáció reagálása mennyire van összhangban, vagy mi az oka a válaszok különbözőségének egy ilyen fontos kérdésfelvetésében.

A tábor zárókiállítását 2013. augusztus 30-án, pénteken 18 órakor nyitja meg Jonn K. Grande művészettörténész, Siklódi Zsolt képzőművész, a szárhegyi szervező intézmény munkatársa és Erőss István képzőművész, a Korkép művésztelep művészeti tanácsadója és Hargita Megye Tanácsának képviselője a gyergyószárhegyi Lázár-kastély kapubástyájában.

Meghívott művészek:

Gissle Harr – Norvégia
Daniela Denihjouru – Mexiko
Armado Verlusco – Mexikó
Stano Cerny – Szlovákia
Xiao Li – Japán
Gaál József – Magyarország
Csontó Lajos – Magyarország
Gugyela Tamás – Szlovákia
John K Grande – Kanada
Kolozsi Tibor – Románia
Kolozsi Gabriela Simona – Románia
Madaras Péter – Románia
Kotter Vilmos – Románia
Pokornyi Attila – Románia
Chen, Yi-Chang – Tajván
Tsai, Ying-Cheng – Tajván
Siklódi Zsolt – Románia
Erőss István – Magyarország


Gyergyószárhegy, 2013. augusztus 15.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774