Konferenciát szerveztek a Hargita megyei ifjúság itthon maradási lehetőségeiről

Hogyan csökkenthető a fiatalok elvándorlásának mértéke?

(0 Szavazat)85 megjelenítés

A fiatalok szakoktatása, munkaerő-piaci esélyei, itthon maradása és közösségépítése vonatkozásában fogalmaztak meg állásfoglalást a csíkszeredai megyeházán október 28-án, kedden megszervezett ifjúsági konferencia résztvevői. A Fiatalok Hargita megyében – Helyzetkép és perspektívák című, Hargita Megye Tanácsa által szervezett rendezvényen részt vettek ifjúsági egyesületek, szakintézmények, diáktanácsok képviselői, és a fiatalok itthon maradásának kérdéskörét boncolgatták Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke moderálásával. 

Ennek alkalmával ismertették Hargita Megye Tanácsa ifjúsági stratégiáját, a szakoktatás érdekében tett erőfeszítéseit, valamint az alintézménye, az agrárkamara felnőttképző tanfolyamait.
A rendezvény elején felszólaló Borboly Csaba megyeelnök egy közös cselekvési irány meghatározásának szükségességét és az ifjúsági ügyekkel foglalkozó különböző szereplők munkájának összehangolását hangsúlyozta.
– Mindenki teszi a dolgát a maga területén, de az e mögötti tudást össze kell kapcsolni, mert csak így léphetünk fel hatékonyan a fiatalok elvándorlása ellen. Az egyik probléma az, hogy a politika nem foglalkozik eleget a fiatalokat érintő problémákkal, mert ez a korosztály jár a legkisebb arányban szavazni. A politikusok akkor fognak igazán odafigyelni rájuk, ha nagyobb lesz a szavazási hajlandóságuk, tehát nagyobb közéleti aktivitás szükséges részükről. Ugyanakkor egy pályakezdő, pénz nélküli fiatalt nem érdekli az aszfaltozás, amikor még autója sincs, a víz- és csatornarendszer bővítése, amikor nem talál munkát szülőhelyén, vagy a hőszigetelési program, amikor még nincs lakása. Tehát az elvándorlás, illetve a belátható időn belüli hazatérés ügyével kell foglalkozni, Székelyföld legnagyobb gondjának ma ezt tartom – jelentette ki Borboly Csaba.
A konferencia végén összeállított állásfoglalás szerint a szakoktatásból kikerült diákokat a gazdaság aktív szereplőivé kell formálni, ösztönözni kell őket az önálló  cégalapításra, amihez szükség van az ágazati szereplők együttműködésére. Fontos továbbá, hogy tájékoztassák a diákokat az alkalmazásukkal járó állami támogatásról, felvilágosító kampányt kell folytatni, amivel a munkaerőpiacra való belépésre ösztönöznék őket. Az álláspont megfogalmazói javasolják egy törvénytervezet megalkotását az iskolaszövetkezetek megalakításáról, amely intézményesítené a diákok munkavégzését, és azt is szorgalmazzák, hogy töröljék a foglalkoztatott tanulók utáni bérezési járulékokat, és teremtsék meg a távmunka lehetőségét minél szélesebb körben. Ugyanakkor fontos, hogy a fiatalokat segítő egyesületek, szervezetek, intézmények kölcsönösen ismerjék meg egymást, és legyen aktív együttműködés azon szereplők között, akik ténylegesen tesznek a fiatalok jóléte érdekében – ezért javasolt a konferenciát követően további műhelymunkák szervezése a konkrét cselekvési irányok meghatározása érdekében. Emellett olyan ifjúsági tájékoztatási és tanácsadói rendszerek létesítésére van szükség, amelyek az elérhető EU-s támogatási lehetőségekről, pályaválasztásról hiteles információkat nyújtanak, illetve a munkahely-közvetítésben is szerepet vállalnak, természetesen szakemberek bevonásával. A tájékoztatási rendszernek hálózatszerűen kellene működnie a megye három térségében.
Az álláspont szövegét a megyei tanács munkatársai elküldik az ifjúsági területen tevékenykedő szervezeteknek, intézményeknek, hogy egészítsék ki, vagy tegyenek módosító javaslatokat, majd annak alapján konkrét lépéseket dolgoznak ki, értve ezalatt törvénytervezetek kidolgozását is.

 

Csíkszereda, 2014. október 28.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774