Konferencia a Mária útról Csíksomlyón

(0 Szavazat)35 megjelenítés

A csíksomlyói Hotel Salvatorban és Konferenciaközpontban szeptember 12-én, Mária neve napján nyitották meg azt a háromnapos konferenciát, amelyet a csíksomlyói ferences szerzetesrend, Hargita Megye Tanácsa, a Gyulafehérvári Katolikus Érsekség, az Erdélyi Mária Út Egyesület és a magyarországi Mária Út Egyesület közösen szervezett. 

A szakmai értekezlet szerves részét képezi a RECULTIVATUR elnevezésű, európai uniós támogatással megvalósuló projektnek, amelyben partner Hargita Megye Tanácsa is, és amely megvalósítása egyébként része a megyei tanács Építsünk biztos jövőt! című gazdaságfejlesztési programjának, valamint turisztikai stratégiájának. A 2011–2014 között megvalósuló projekt fő célja a vallási-kulturális értékek integrálása a városi központok, településhálózatok és a kapcsolódó vidéki területek fejlesztési gyakorlatába, továbbá a nemzetközi partnerek közötti tudásátadás, hálózatszervezés, beruházások előkészítése.
A csütörtök délutáni hivatalos megnyitón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében a Mária út fontosságát, valamint a szeretet és az egymás iránti tisztelet és törődés szükségességét emelte ki.
– Ennek az útnak nagy hozadéka kell hogy legyen elsősorban a mi lelkünkben, a mi egyéniségünkben. Azt remélem, hogy a csíki politikusok majd ezen az úton átmennek Udvarhelyre, az udvarhelyiek eljönnek Csíkba, Gyergyóba vagy a szomszédos megyékbe. Bízom benne, hogy szellemi feltöltődésben lesz részünk, ha a Mária úton végiggyalogolunk. Azt hiszem, nem mondok újat azzal, hogy ebben a rohanó világban, a csak a pénzért, csak a hatalomért folyó harcban szükség van ilyen, lelkiekben is feltöltődést nyújtó útvonalakra. A szeretet jegyében, az egymás iránti tisztelet és törődés küldetéstudatában tervezzük napjainkat! – fogalmazott a megyeelnök példaként említve Gergely András csíkszentmártoni polgármestert, aki gyalogosan járta be a spanyolországi El Camino zarándokutat.
A hivatalos megnyitón továbbá köszöntőbeszédet mondott Orbán Szabolcs erdélyi ferences tartományfőnök, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere, valamint Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának kabinetfőnöke.
Péntek délelőtt Dr. Szakács F. Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke ünnepi gondolatai után Csíksomlyó, Máriazell, Czeştochowa, Međjugorje, Füzesmikola, Máriapócs képviselete mutatkozott be.
Péntek délután Kelemen Gábor, Hargita Megye Tanácsa nemzetközi pályázatokért felelős osztályvezetője a RECULTIVATUR projektet ismertette.
– A Mária út projekt olyan kezdeményezés, amely képes egy célért összefogni az érintetteket, integrálni a (vallás)turisztikai fejlesztéseket. A projekt célja az anyagi és szellemi vallási örökség, a helyi értékek, az emberi erőforrások és az infrastruktúra kihasználása oly módon, hogy munkahelyeket és jövedelmet generáljon a bevont térségek számára – emelte ki előadásában Kelemen Gábor.
A konferencia egyházi, politikai és civil képviselők kerekasztal-beszélgetéseivel folytatódott.
A Mária út – Via Mariæ spirituális turistaút, zarándokút a közép-európai népek Mária-tiszteletére épít, de egyben összekapcsolja az úthálózata révén nemcsak a Mária-kegyhelyeket, hanem az útvonal mentén lévő történelmi, kulturális értékeket is, vallásra való tekintet nélkül. Célja, hogy Közép-Európa vallási értékeit egységes rendszerré szervező turistaútvonal- és zarándokútvonal-hálózat épüljön ki Európa ezen régiójában, amely összeköttetést teremt kelet–nyugati irányban az osztrák Mariazell, Budapest, Máriapócs és Csíksomlyó között, valamint észak–déli irányban Czestochowa, Esztergom, Budapest, és Medjugorje között. A Mária út egy nagy keresztet rajzol ki Közép-Európa térképén (Ausztria, Magyarország, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina), ezáltal kialakítva egy El Caminóhoz hasonló helyi hagyományokra épülő zarándokútvonal-hálózatot.

Csíkszereda, 2013. szeptember 13.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774