Kisvíz programmal, kalákában egy élhetőbb megyéért

Interjú Barti Tihamérral, Hargita Megye Tanácsa alelnökével

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa a Kisfalu keretprogramjával a kistelepülések lakóin életkörülményeinek javításáért dolgozik, és felhívással fordult a polgármesteri hivatalokhoz, hogy a jövő évi megyei költségvetés véglegesítése előtt jelentkezzenek a Kisvíz programra – nyilatkozta Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke. Az interjú december 30-án, kedden készült.

– Ön idén frissen megválasztott alelnökként a Kisvíz program felügyeletét is feladatként kapta. Hogyan fogott neki a munkának?
– Először is tájékozódtam, alelnökké választásom után az első utam a Kisvíz és Kisvillany programban eddig megvalósított beruházások helyszínére vezetett. Útba esett Énlaka, ahol éppen kalákáztak, a helybéliek a templom környékét tisztították meg. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy a Kisvíz programot is hatékonyabban meg lehetne szervezni kalákában, ezt a modellt ugyanis más beruházásoknál Hargita Megye Tanácsa a helyi közösségekkel együttműködve sikeresen alkalmazta.
– Miért prioritás a megyei tanács számára e programok megvalósítása?
– Ezekre a programokra azért van szükség, hogy a félreeső településeken vagy településrészeken korszerű életkörülményeket teremtsünk. Nem luxusfeltételek megteremtéséért, hanem egy élhetőbb megyéért dolgozunk.
– Mit sikerült eddig megvalósítani a programból?
– Mintegy húsz kistelepülésen készült vízvezeték 2009 óta ebből a programból, helyenként több szakaszban. 2014-ben több mint másfél kilométer hosszú ivóvízvezeték épült Homoródszentmártonban, továbbá több mint 700 méteres vezeték a Zetelakához tartozó Gátmegén.
– Jövőre milyen beruházások várhatók?
– Folyamatban van a székelypálfalvi és a kányádi vízhálózat bővítésének előkészítése, és ma felhívást intéztünk a polgármesteri hivatalokhoz, hogy 2015-ben éljenek ezzel a lehetőséggel, együtt fejlesszük a megye kistelepüléseit. Az igénylések függvényében szeretnénk belefoglalni a jövő évi megyei költségvetésbe a Kisvíz program keretösszegét. Arra is kértük őket, hogy a jelentkezésnél ismertessék, milyen lehetőségek vannak az adott beruházásnál kalákára, hiszen az gördülékenyebbé és költséghatékonyabbá tenné a program lebonyolítását.

 

Csíkszereda, 2014. december 30.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774