Kisrepterekkel Székelyföld gazdasági fejlesztéséért

(0 Szavazat)73 megjelenítés

Egy székelyföldi kisreptér-hálózat hatékony működtetése pozitív hatással lenne a térség gazdasági fejlődésére – ebből az elgondolásból utazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a múlt héten a Mehedinți megyei Szörényvárra (Drobeta Turnu Severin), hogy megtekinthesse az ott működő kisrepülőteret. Az elöljáró a gyimesközéploki Antal András román gyártmányú kisrepülőjével reggel indult a csíkcsicsói pályáról, és délután már vissza is érkezett.

– A térség gazdasági fejlődése szempontjából előnyös lenne a kisrepterek működtetése, támogatása, hiszen egyelőre nincs remény, hogy autópálya épüljön Székelyföldhöz közel. Egyébként bármilyen sztráda is készülne el Brassó–Bukarest, illetve Marosvásárhely–Budapest között, egy kisgéppel rövidebb idő alatt meg lehetne tenni ezeket a távolságokat, ami üzletemberek, befektetők számára jó feltétel. 40-40 liter 95-ös benzin fogyott el Csíkszereda–Szörényvár-távon menet-jövet, ez autóval se kerül kevesebbe. Nem utolsósorban pedig a térség idegenforgalmát is növelhetnénk ilyen létesítményekkel, mert többen is jelezték, hogy egy nagyobb reptérre, mondjuk Marosvásárhelyre érkezve igénybe vennének egy kisgépes továbbszállítást – nyilatkozta Borboly Csaba. Hozzáfűzte: a testvértelepülési, partnerségi programok keretében sokkal több építő jellegű tevékenységet folytathatnának, ha a külföldről érkező vendégek, akiknek a kisgépekkel való utazás anyagilag valószínűleg nem nagy teher, gyakrabban jöhetnének. Ebből a szempontból is jelentőséggel bírna egy kisreptérrendszer kialakítása, beleértve Hargita megye, illetve Székelyföld többi kisrepterét. A gyepes pályák lehetővé teszik 4–8 fős gépek szabályos le- és felszállását, ami a térségeink közti könnyebb és hasznosabb kapcsolattartást eredményezné, könnyebben elérhetővé válna Székelyföld azok számára, akik gyakoribb kapcsolatot kívánnak tartani e vidék lakóival, illetve akik üzleti céllal látogatnának rendszeresen ide.
A megyeelnök, mint mondta, bebizonyította, hogy kisrepterek révén lehetséges, hogy bárki Csíkszeredában a reggeli órákban még az irodájában dolgozzon, napközben tárgyaljon az ország másik felében, mintegy félezer kilométerre a hivataltól, majd délutánra visszaérjen az irodájába, még munkaidőben, befejezni az aznapi teendőket. Ez hatékony, rugalmas megoldás intézményvezetők, üzletemberek számára, és a régiónak előnyére válhat.
– Nem várhatunk az autópályára, amíg megépül, cselekednünk kell, további lehetőségeket kell keresnünk, hogy térségünket elérhetőbbé tegyük az itt pénzüket befektetni, elkölteni kívánók számára – jelentette ki Borboly Csaba.
A Molnár Endre Luciannal, a szörényvári repülőtér adminisztrátorával folytatott találkozón áttekintették, hogy az országban még milyen példák találhatók ilyen kisrepterek működésére. Az adminisztrátor beszámolt arról, hogy Mehedinți Megye Tanácsa pozitívan viszonyult az ottani repülőtér működtetőinek elképzeléseihez, támogatja a repülősklub rendezvényeit, és a fejlesztés érdekében európai uniós pénzek lehívásában is partner. A fejlesztés egyik előnyének nevezték, hogy Románia schengeni csatlakozása után a kisgépekkel el lehet repülni közvetlenül Budapestre vagy akár távolabbi célpontokra, anélkül, hogy egy határ menti nemzetközi reptéren le kellene szállni az úti okmányok ellenőrzése végett. Elhangzott, hogy sok székelyföldi kezdeményezés van kisrepterek működtetésére – például Kibéd–Makfalva határában, Csíkmindszenten, a Cekend-tetőn is készül –, ezeket a szándékokat össze kell fogni, és a már nem működő pályák újraüzemelését is fel kell vetni, például a gyergyószárhegyiét. Borboly Csaba kezdeményezte, hogy hívják össze Hargita és a szomszéd megyék polgármestereit, illetve más érdekelt feleket ennek megbeszélésére.
A Hargita megyei elöljáró ugyanakkor hozzátette, hogy természetesen Hargita megye támogatja a brassói nemzetközi repülőtér építését is, részvényes a beruházásban, és fontosnak tartja a marosvásárhelyi reptérrel együtt, ám a légi fuvarozásban még számos lehetőség rejlik, amit a nagy társaságok nem tudnak kiszolgálni. Alkalmi üzleti tárgyalások, találkozók szervezésére gyakrabban lenne esély a mozgástér biztosításával – az autópálya és a kisrepterek hiánya miatt számos ilyen lehetőségtől elesik a megye.
Borboly Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy pár hónapon belül meghirdetik az új, 2014–2020 közti európai uniós finanszírozási időszak pályázati kiírásait, és szeretné, ha a csíkcsicsói reptér fejlesztésére úgynevezett PPP rendszerben (köz-magán partnerség) lehetne pályázni nemzetközi forrásokra, oly módon, hogy a Hargita megyei adófizetőknek ez ne kerüljön pénzbe.
A repülésről készített kisfilm megtekinthető itt: http://www.youtube.com/watch?v=BrscJjSEMgE&feature=youtu.be, a képgaléria pedig itt:

https://plus.google.com/photos/116225383222509310338/albums/5945313603098503201?banner=pwa


Csíkszereda, 2013. november 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774