Kínai érdeklődés a csíki pityóka iránt

Együttműködési megállapodás Hargita megyeiek és kínaiak között

(0 Szavazat)47 megjelenítés

Együttműködési megállapodást kötött a csíki burgonyatermelők szövetsége és Hargita megye testvérrégiója, a kínai Ninghszia Huj régió mezőgazdasági hivatala. Az erről szóló dokumentumot szeptember 15-én, hétfőn írták alá a csíkszeredai megyeházán. A megállapodás célja a csíki burgonya, illetve a szövetség kísérleti állomásán alkotott burgonyamagok értékesítése, valamint burgonyafeldolgozó üzem telepítése Hargita megyében, kínai segítséggel. A szövetség tagja Hargita Megye Tanácsa, amely testvérkapcsolatot ápol a kínai régióval. Borboly Csaba megyeelnök házigazdaként üdvözölte a vendégeket, és elmondta, hogy Hargita megye a mezőgazdaságra meg a turizmusra építheti gazdaságát, ezért alkotta meg agrárfejlesztési stratégiáját a 2010–2020 közti időszakra.

– Hargita Megye Tanácsa mindig is arra bátorította a gazdákat, hogy szövetségbe tömörüljenek, mert így hatékonyabban érvényesíthetik érdekeiket, és nagyobb eséllyel értékesíthetik termékeiket. Ezért is fontosnak tartom ezt a mai szerződéskötést, hiszen új lehetőségek nyílnak a csíki burgonyatermelők előtt – jelentette ki Borboly Csaba. A megyeelnök jelentősnek nevezte a csíkszeredai Sapientia és a kínai Minzu egyetem között ugyanaznap megkötött szerződést is, amelynek révén kínai nyelvet oktatnak majd a Sapientián.
Liu Huifang, Ninghszia Huj régió kongresszusának alelnöke ismertette az általuk képviselt tartományt, amely a huj népcsoport által lakott nemzetiségi autonóm terület. Kifejtette, hogy nagy lehetőségeket rejt magában a két térség közti kapcsolat, és nemcsak a burgonyatermelésben képzelhető el együttműködés, hanem további mezőgazdasági tevékenységekben is, például szarvasmarha-tenyésztésben. Az alelnök megemlítette, hogy szeptember 14-én érkeztek Hargita megyébe, éppen a testvérkapcsolat létesítésének kilencedik évfordulóján. Meghívta a megyei tanács és a prefektúra képviselőit, hogy szakemberekkel együtt látogassanak el Ninghszia Hujba további befektetők keresése céljával.
A megyeházán tartott találkozón jelen volt Petres Sándor, Hargita megye prefektusa, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, Becze István megyei tanácsos, a megyei tanács mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottságának elnöke, Salamon Zoltán megyei tanácsos, Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara, illetve Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének vezetője, Gálffy Nándor, a csíki burgonyakutató állomás igazgatója, valamint Miklósi Attila, a csíki pityókaszövetkezet elnöke is; utóbbi írta alá az együttműködési megállapodást Ma Xinminnal, a kínai régió mezőgazdasági hivatalának főigazgató-helyettesével.
A delegáció délelőtt több típusú burgonya kóstolásán és terepszemlén jelen volt Alcsík térségében, ahol részt vett Barti Tihamér alelnök és Becze István tanácsos is. Ezt követte a szerződés-aláírás a csíkszeredai Sapientia egyetemen a Minzu felsőoktatási intézmény képviselőivel.

 

Csíkszereda, 2014. szeptember 15.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774