Kiaknázatlan lehetőség a gyógynövények gyűjtése

Borboly Csaba megyeelnök törvénymódosítást szorgalmaz

(0 Szavazat)161 megjelenítés

Elfogadhatatlannak tartja Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, hogy a jelenlegi törvénykezés sokszor gátolja a vállalkozó szellemű kistermelőket és a helyi erőforrások kiaknázását. 

Úgy véli, nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a jogszabályok a gyógynövények, teafüvek, gombák forgalomba hozására csak nagybani tételben ad lehetőséget, kisebb mennyiségben a nehézkes és költséges eljárás ellehetetleníti azt. Hargita megyében számtalan gyógynövény megterem, ezeket már az elődeinktől kapott ismereteink alapján gyűjtjük és használjuk, így törvényesen is biztosítani kell  pluszkereseti lehetőséget azoknak, akiknek megvan a megfelelő tudásuk, és ezzel szakszerűen kívánnak foglalkozni.
Hargita Megye Tanácsa, vezetői és szakemberei fontosnak tartják a helyi erőforrások kihasználását, a helyi termelők felkarolását, ezt bizonyítja számos olyan program, amelyet a megyei tanács indított ezek felkarolására – legfontosabbak a Székely termék program, a keresztúri tejgyár újraindítása. Az intézmény vidékfejlesztési egyesületének tevékenysége is arra irányul, hogy segítse a kistermelőket, Kiskertész programja például már a kisiskolásokat a növénytermesztésre buzdítja.
Hargita megyében van lehetőség gyógynövények, teafüvek gyűjtésére, ez is sokaknak kiegészítő jövedelmi forrást jelenthet, akik ismerik ezeket, tudják szakszerűen gyűjteni. Viszont a jelenlegi törvény csak ezek nagybani kereskedésére ad lehetőséget, kisebb tételben nehézkes és költséges ezen termékek forgalomba hozása, a feldolgozás rengeteg pluszköltséget von maga után.
Ma Romániában csupán 2-3 egyetemi központ van, amely növényazonosítást végezhet. Ezek körét kellene tágítani, hogy más szakemberek – például biológiatanárok – is megszerezhessék azt az elismervényt, amely feljogosítja a növények meghatározására. Ki kell dolgozni azt a rendszert, amely képzéseket biztosít és az itt szerzett tudás elismerését, majd ennek függvényében engedélyezi, hogy az előírásokat betartva, a szakemberek végezzék a gyógynövények előkészítését és forgalomba helyezését, véleményezett Márton István, a vidékfejlesztési egyesület vezetője.
A gyógynövények vizsgálatát a törvény értelmében erre szakosodott laboratóriumok végezhetik el, ami lényegében arra irányul, hogy ártalmas-e az emberi szervezetre vagy nem. Ezt kellene módosítani úgy, hogy a kistermelőknek is hozzaférhető legyen, mondja a szakember.
A jelenlegi törvénykezés – a gyógynövények költséges megvizsgálása, a különböző engedélyeztetések stb. – lehetetlenítik el a gyógynövények forgalmazását, amely egyébként nem lenne költséges: a begyűjtést a szárítás követi, amihez kell egy megfelelő helyiség, majd darálás után lehet csomagolni.
A gyógynövények ismerete, gyűjtése nem ismeretlen nálunk, elődeinktől megtanulva ma is használjuk. A megfelelő törvényes keret sokaknak kiegészítő jövedelmet biztosítana ebből, és a vonatkozó előírások szerinti, adózható tevékenység az államkasszában is bevételt biztosítana. Borboly Csaba úgy véli, ezeket a gátakat minél előbb fel kell számolni, a megyeelnök szorgalmazni fogja parlamenti képviselőink, szenátoraink révén a gyógynövények forgalomba helyezésére irányuló törvény módosítását. Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete szakemberekkel fog konzultálni a módosítási javaslat kidolgozása érdekében.


Csíkszereda, 2013. december 4.  

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774