Kezdődik a hatodik Csíki Jazzfesztivál

Megszerettették a helyiekkel a dzsesszzenét

(0 Szavazat)23 megjelenítés

A Mini helyett Csíki Jazzfesztiválra keresztelték a megyeközpont egyik legismertebb nyári programját, amelyet idén hatodik alkalommal szerveznek meg augusztus 22. és 24. között. A névváltoztatás oka, hogy a fesztivál az évek során akkora ismertségre tett szert, hogy semmiképp sem nevezhető már mininek, ugyanakkor azzal, hogy a fesztivál nevében is meghatározzák a helyszínt, könnyebben bekerül a Kárpát-medenceiek tudatába a fesztivál léte – mondták a szervezők azon a sajtótájékoztatón, amelyet a koncertek helyszínén, a Mikó-várban tartottak augusztus 19-én.

Hargita Megye Tanácsa 5 ezer lejjel, míg a Hargita Megyei Művészeti Népiskolán keresztül további 10 ezer lejjel támogatta a rendezvény létrejöttét. A sajtótájékoztatón jelen lévő Szabó Barna megyemenedzser hangsúlyozta, hogy a megyei tanács évente mintegy ezer rendezvényt támogat, amelyek hagyományosan nagyon jó családi kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak, ez a Csíki Jazzfesztivál esetében sincs másként. Hozzátette: a csíkszeredai rendezvények szervezésében mindig jó partnernek bizonyul Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fesztivál Hargita megye egyik legfontosabb és legkülönlegesebb kulturális rendezvénye, amelyet bármelyik más település megirigyelhet Csíkszeredától. Ugyanakkor javasolta, hogy a dzsesszzene szeretetét azzal is terjeszthetnék a térségben, ha más települések is bekapcsolódhatnának egy-egy koncert megszervezésével, így valóban regionális jelentőségű fesztivál lehetne.

Szilágyi Nóra fesztiváligazgató arról számolt be, hogy az esemény az évek során egyre inkább kinőtte magát, és szervezőkként az a tapasztalatuk, hogy a csíkiak megszerették a dzsessz műfaját, ami nagyban köszönhető a fesztiválnak. A fesztiváligazgató ismertette a rendezvény programját. A három napon át zajló fesztivál első napját a blueszenének szentelik, a 19 órakor kezdődő koncertsorozatban a műfajt a sepsiszentgyörgyi Black Betty, majd a csíkszeredai Kiss, Nagy & Veress Blues Trió, végül pedig a romániai Midnight Express és az amerikai Dean Bowman közös koncertje ismerteti a csíkszeredai közönséggel. Szombaton fellép a Balogh Tamás Quartett, a Kovács Linda–Fenyvesi Márton–Dés András Experimental és a Csaba Toth Bagi Balkan Union Fausto Beccalossival és Rhani Krijával. Vasárnap a Theatre Fleas Orchestra, a Sárik Péter Trió Micheller Myrtillel, végül pedig a Freemen Jazzband lép a Mikó-vár színpadára. A programsorozat részeként szombaton és vasárnap délelőtt 10 óra 30 perctől interaktív foglalkozást tartanak a gyerekeknek a Petőfi utcában található Meseország Játszóházban. Ezalatt a felnőttek a műhelyfoglalkozáson vehetnek részt 12 órától a Mikó-várban. Mindegyik program valamilyen módon a dzsesszzenéhez kötődik, a felnőtteknek szóló műhelyfoglalkozáson meglepetésvendégekre is számíthatnak a résztvevők. A teljes fesztiválra 50 lej a belépő, a napi jegy ára pedig 25 lej. A részletes program elérhető a http://jazzfestival.ro/minijazz/hu honlapon.

Csíkszereda, 2014. augusztus 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774