Kétszáz éves kapu – közkincs és közérdek

Újra áll a Bethlenfalvi-kapu Csíkszentkirályon 

(0 Szavazat)39 megjelenítés

Hétfőn, december elsején adták át ünnepélyesen Csíkszentkirályon a Nagy Benedek portáján lévő 1815-ben készített felújított Bethlenfalvi-kaput. A máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület és Hargita Megye Tanácsa közös programjából végzett restaurálást a magyarországi Bethlen Gábor Alap támogatta. Az átadási ünnepségen jelen volt az Europa Nostra-nagydíjas Kovács Piroska, valamint Borboly Csaba Hargita Megy Tanácsának elnöke, Bőjte József alpolgármester és Fülöp Otilia megyei főépítész.

A hagyományokhoz híven a házigazda, ifj. Nagy Benedek egy csokor virágot adott át a kapu készítő mesternek, amit létra segítségével a kapu tetején lévő keresztre kötött.
A kétszáz éves kapu három alkalommal is majdnem tűzre került, először 1899-ben Bethlenfalván, majd 1916-ban és 1958-ban Csíkszentkirályon, de sikerült átvészelnie a nehéz időszakokat – elevenítette fel a kapu múltját id. Nagy Benedek, köszönetét fejezve ki a Kőlik egyesületnek, és a felújítást végző mesterembereknek, Szima Andrásnak és Lukács Sándornak.
Kovács Piroska, a  Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület vezetője a pillanat fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét.
– Boldog vagyok, nagy az örömöm! Ez az ünnepség egy üzenet kell legyen számunkra! Az újrateremtett kapu azt üzeni, hogy Hargita megyében közérdek a kapuvédelem, az értékmegőrzés, hagyományaink átörökítése. Közérdek az örökségvédelem – hangsúlyozta a székelykapuk őrzője.
Kovács Piroska megítélése szerint a felújított székely kapu közkincs. Bár a kapu magántulajdonban van, mégis ez a magántulajdonban lévő kapu nemcsak a Nagy Benedekéké, hanem közkincs. Ez a kapu az udvarhelyvidéki kapuk gyöngyszeme, koránál és művészi értéke szempontjából is.
– Hisszük azt, hogy ez a kapu legalább még kétszáz évig állni fog! A kapu szimbóluma a magyarságunknak, ami kulturális értékeink közé tartozik. Ennek a hírét vittük el Brüsszelbe és  Lisszabonba is, a világ előtt felmutatni értékeinket – mutatott rá Kovács Piroska.
A kapunak az anyagi támogatását a magyar kormány biztosította a Bethlen Gábor Alapon keresztül, ugyanakkor  további négy kapu is régi formáját nyerheti vissza: az 1809-es oklándi 1809, az 1824, illetve 1864-ből származó csíkszentgyörgyi és az 1828-as menasági székely kapu.
– Aki tett a kapu megmentéséért az a közügyet szolgálta, ezért nem köszönet, vagy dicséret jár neki, hanem töltse el büszkeség, hogy részese lehetett egy ilyen munkának – zárta gondolatait a Kőlik egyesület elnöke.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az értékvédelem fontosságát emelte ki köszöntőjében.
– Piroska néni munkásságára nem csak mi, hanem egész Európa felfigyelt és értékelte, két évvel ezelőtt Európa Nostra-nagydíjjal tüntették ki értékmentő tevékenységét. Az értékeink védelme, az azokra irányított figyelem egyre felértékelődik. A most átadott kapu is bizonyítja, hogy összefogásban lehet menni előre.
A tanácselnök arról is beszámolt, hogy idén a sok jogi szigorítás, ellenőrzések nyomán, hogy a Székely kapu program ne álljon le a magyar kormányhoz fordultak segítségért, ezért köszönet illeti a Bethlen Gábor Alapot, hogy három millió forinttal támogatta a Kőlik egyesület tevékenységét.
– A múlt héten Parajdon a megyei tanács egyhangúlag megszavazta a tagdíjat a Kőlik egyesületnek. Most kell pereljünk, hogy ezt lehessen is kifizetni, de nem adjuk fel – hangsúlyozta Borboly Csaba.
A megyeelnök gratulált a jelenlévő Bőjte József alpolgármesternek, hisz a község is gazdagabbá vált a székely kapu által. Büszkék lehetnek a felnövekvő fiatalok, hogy ilyen is van a településükön.
Az ünnepség végén a kaput Csató Béla csíkszentkirályi plébános áldotta meg, majd szeretetvendégségre invitálták meg a jelenlévőket.
(Hargita Megye Tanácsa székelykapu-programjáról bővebb információt a http://szekelykapu.hargitamegye.ro/ címen találnak.)


Csíkszereda, 2014. december 1.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774