Kétnapos őszi vásár az V. Székelyföld Napokon

Százötven termelő kínálja portékáját Csíkszeredában

(0 Szavazat)23 megjelenítés

Az V. Székelyföld Napok programsorozat részeként Hargita Megye Tanácsa, valamint a Hargita Megyei Agrárkamara hatodik alkalommal szervezte meg az október 10–11-i Hagyományos és Helyi Termékek Őszi Kiállítását és Vásárát Csíkszeredában. A vásárnak a Szabadság tér ad otthont, mindkét napon 9 és 18 óra között várják az érdeklődőket.

A pénteki délelőtti hivatalos megnyitót megelőzően a karcfalvi fúvószenekar biztosította a jó hangulatot, majd Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a termelőket és a térre kilátogató vásárlókat. A rendezvény kinőtte a teret, benépesült az árkádsor egész a Majláth térig és a megyeháza oszlopcsarnoka is.
– Ünnep számunkra az őszi vásár, hisz nemcsak arról szól, hogy a közel másfél száz termelő, aki itt van, értékesíteni tudja termékeit, hanem arról is szól, hogy büszkék vagyunk termékeinkre, megmutathatjuk, mi mindenre vagyunk képesek ebben a térségben. Egyre több család látja úgy, hogy ebből meg lehet élni, vagy kiegészítő jövedelmet lehet megvalósítani. A tudatos vásárlók is felismerték, hogy a helyben vásárlás, a helyi termelők támogatása mennyire fontos – fogalmazott a megyeelnök. Megítélése szerint a Székely termék védjegy ügye halad és évről évre meghozza a várt eredményeket, az alulról jövő kezdeményezéseket sikerült fentről is támogatni. Ezért köszönetet mondott a megyei tanács munkaközösségének, az alintézményeként működő agrárkamarának és Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének. – A közös erőfeszítésnek lesz eredménye, az egymást erősítő hatások célravezetők. Egymást kell segítenünk, hogy a szolidaritás zászlaja alatt mindenki esélyt kapjon kortól, lakhelytől és nemzetiségtől függetlenül.
Borboly Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy nem ez a vásár az, ahol netalán a fogyasztókat bármilyen bántódás érheti a termék minősége vagy feliratozása mentén. Ez az a hely, amelyet példaként lehet említeni. A megyevezető örömének adott hangot, hogy a hétvégére Iași megyei gazdák érkeztek Hargita megyébe tapasztalatcsere céljából. A moldvai vendégek arra kíváncsiak, miként szervezik Hargita megyében a hagyományos termékek vásárát, hogyan működnek a termelői szövetkezetek, illetve a farmok. Zárszóként a tanácselnök a bürokratikus rendszert bírálta:
– Nagyon fontos lenne, hogy csökkentsük a bürokratikus terhek számát, amivel az itt jelen lévő termelőknek nap mint nap meg kell kínlódniuk. Tőlünk nyugatabbra nem gazembert lát az állam minden termelőben, nem próbálja megregulázni, agyonadóztatni és papírmunkával sanyargatni őket, hanem segíti. Nálunk is erre van szükség, nem arra, hogy ellehetetlenítsék a termelőinket – fogalmazott Borboly Csaba.
A vásár mindkét napon kulturális programok bő felhozatalát kínálja az érdeklődőknek. Többek közt fellép a Hargita Megyei Népiskola tánccsoportja, a csíkkarcfalvi fúvószenekar, Kosz Szilveszter tánccsoportja, valamint a csíkszentkirályi Méhecske óvoda gyermekei. A rendezvényt a Csíkszéki Mézfesztivál programjai teszik színesebbé.
A mézlovagok részéről Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke szólalt fel a megnyitón. Mint elmondta, idén nagyon gyenge esztendőt zártak, de a termékeik javát idehozták, hogy mindenki beszerezhesse a méz szükségletét.
– Ha borban az igazság, akkor mézben az egészség! – summázta Lázár Tibor.
Pénteken és szombaton az évszaknak megfelelő egészséges házi termékeket kínálják Csíkszeredában: hústermékek, tejtermékek, méz, házikenyér, péktermékek, házi sütemények, tojások, lekvárok, szörpök, gyümölcslevek, zöldségfélék, valamint különböző kézműves termékek egyaránt megtalálhatóak a Szabadság téren.

 

Csíkszereda, 2014. október 10.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774