Kerekasztal-beszélgetésen Hargita és Kovászna megye tanácsának elnöke

Borboly Csaba: meg kell tanuljuk kezelni saját problémáinkat

(0 Szavazat)31 megjelenítés

A fiatalok elvándorlása jelenti a legnagyobb problémát, itthonmaradásukért élhető körülményeket kell biztosítani a kis településeken is. Az autonómia érdekében együttműködésre, konkrét megfogalmazásokra és a románsággal való kommunikációra van szükség. Meg kell tanuljuk kezelni saját problémáinkat, hogy a kudarcokon túl tudjunk lépni. Többek között ezeket mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szombaton, július 26-án Tusnádon a XXV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében megszervezett kerekasztal-beszélgetésen. 

A Kós Károly sátorban tartott találkozóra meghívták Tamás Sándort, Kovászna Megye Tanácsának elnökét is, a kérdezők Balázsi-Pál Előd, a Transindex internetes újság felelős szerkesztője és Kozán István, a Csíki Hírlap főszerkesztője voltak.
Elsőként a két megye közti együttműködés került terítékre, amikor az elöljárók elmondták, hogy a bürokrácia megnehezíti a dolguk, de ennek ellenére is számos közös rendezvényük és munkájuk van, mint például a székely családok napja, a Székelyföldi Grafikai Biennále, Aquarius, a borvíz ünnepe, de mindkét tanács létrehozta azt az alapot, amelyből népviseletek készítését támogatják, és Borboly Csaba kezdeményezésére együtt dolgoztak a székely tankönyvön is.
A legfontosabb kihívás politikai szempontból Maros megye visszaszerzése – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke arra a felvetésre válaszolva, hogy nem látható a három megye együttgondolkodása.
A megyei tanácsok munkáját boncolgató kérdésre válaszolva Borboly Csaba elmondta, neki és kollégáinak mindennel foglalkozniuk kell, hiszen minden probléma ugyanolyan fontos, akkor is, ha egy Hargita megyeit érint. Az állam nem foglalkozik az emberekkel – mondta -, ezért ha az önkormányzatoknak van egy viszonylagos szabadságuk, élniük kell vele.
Terítékre került a székelytermék-mozgalom, amelynek gyökere igazából nem látszik, fogalmazott Borboly Csaba, de sok száz embernek, családoknak jelent megélhetést. A helyi és hagyományos termékek vásárát más-más városokban tartják meg szombatonként, ezek sikeresek Háromszéken is, tette hozzá Tamás Sándor. A számtalan előírás és a bürokrácia útvesztőjében ez egy tanulási folyamat, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke, ezért nem kudarc a csíkszeredai székely termékek boltjának bezárása, csupán arról van szó, hogy meg kell keresni azokat a körülményeket, amelyek biztosítják hosszútávú működését. – Biztatni kell a vásárlókat a tudatos vásárlásra, fel kell lendíteni a szakképzést, a fiatalokat gazdálkodásra ösztönözni, és meg kell tanuljuk kezelni saját problémáinkat – mondta az elöljáró. 
Mindkét megyeelnök a románsággal való párbeszéd fontosságát hangsúlyozta érdekeink érvényesítése, autonómiatörekvéseink érdekében. – A románság érdekeit tudjuk közelíteni a miénkhez, hiszen a román fiatalok is elvándorolnak, a nem megfelelő egészségügyi szolgáltatás őket is érinti – fejtette ki Borboly Csaba. Világosan meg kell fogalmazni, hogy mit szeretnénk és tisztelnünk kell egymást, így lehet korrekt módon politizálni, tette hozzá Tamás Sándor. 
Az RMDSZ kormányzati szerepvállalása egy lehetőség, amit ki kell használni. De mindent nem lehet csak a politikusoktól elvárni, mondta Borboly Csaba, egy államtitkár egyedül nem tud termelni, hogyha az adott ágazat szakemberei, szereplői nem segítik az elképzelések, elvárások, megoldandó problémák megfogalmazásával.
Fontos, hogy képviselőink jelen legyen a pénzek elosztásánál, viszont a támogatások elnyeréséhez konkrét ötletekre, pályázatokra van szükség – fejtette ki Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
Az elvándorlás mérséklésére irányuló elképzelésekről is kérdezték a politikusokat az újságírók. Tamás Sándor a sepsiszentgyörgyi Fészekrakó-programot említette, illetve a szolgálati és orvosi lakások építését a megyeközpontban. 2006 után vissszaáramlás észlelhető az értelmiség körében, ezért fontos, hogy a befogadókészséget biztosítani tudják, fűzte hozzá. Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa Kisfalu-programjáról beszélt, amely arra irányul, hogy élhető körülményeket biztosítsanak Hargita megye elszigetelt, kis településein is, hogy megérje a fiatalok hazamenni. Ennek köszönhetően több kisfaluban elkezdődött az élet, és mintaértékű a hagyományos foglalkozásokhoz való visszatérés, számolt be a megyeelnök.
A fakitermelés kapcsán Borboly Csaba azt mondta, az erdőt ki kell termelni, őseink is ezt tették, viszont a fát ne adjuk el külföldnek és mi külföldről hozzunk be építőanyagot, építsünk fából. Hargita megyében évek óta segítik a kisvállalkozókat a fenntartható erdőgazdálkodás ügyében, hiszen ezek adják a nem állami munkahelyek legnagyobb részét a térségben.
Az újságírók azt is megkérdezték, hogy a politikusok milyennek látják ma a médiát. Tamás Sándor a szakújságírók rétegét hiányolja, Borboly Csaba pedig a sajtó fontosságát hansúlyozta, hiszen ennek köszönhetően jutnak el az információk a lakossághoz az ő munkájukról is. 


Tusnádfürdő, 2014. július 27. 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774