Kecskeméti orvosok tartanak vizsgálatot Gyergyóalfaluban

(0 Szavazat)35 megjelenítés

Bács-Kiskun megyei orvosok érkeztek Gyergyóalfaluba, hogy Hargita Megye Tanácsának egészségügyi szűrőprogramjában részt vegyenek. A kecskeméti kórház szakorvosai munkanapokon 9 és 16 óra között végzik a vizsgálatokat május 12-től 16-ig.

Ez alkalommal kilenc orvos, köztük endokrinológus, nőgyógyász, bőrgyógyász, sebész, gyermekorvos és ideggyógyász érkezett Alfaluba, akik EKG- és kétféle ultrahangvizsgálatot végeznek, emellett mobillabort helyeztek üzembe, amelyben 10-15-féle vizsgálat elvégzésére képesek. A Bács-Kiskun megyei orvoscsoport Hargita Megye Tanácsával, a helyi önkormányzattal, valamint a gyergyói Caritasszal együttműködve vesz részt a programban.
Az orvoscsapat mellett Bányai Gábor, magyarországi parlamenti képviselő, Bács-Kiskun megye közgyűlésének korábbi elnöke is ellátogatott május 14-én Gyergyóalfaluba, hogy tájékozódjon a program lefolyásáról.
– Amíg szükség van ránk, addig szívesen jövünk minden esztendőben, hiszen számos székelyföldi faluban a távolságok miatt sok gond adódik az orvosi ellátásban. Mivel Kecskeméten kiváló kórházunk van, orvosaink felkészült szakemberek, akik mind komolyabb betegségek megelőzésében, mind újak kialakulásának első stádiumában sokat segíthetnek a pácienseknek. Jó példa ez az összefogásra, hiszen a programot a magyar kormány, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés és Hargita Megye Tanácsa is támogatja – nyilatkozta Bányai Gábor.
Nagy érdeklődés övezte a héten az alfalvi szociális központban zajló szűrőprogramot, sokan vizsgáltatták meg magukat, illetve hozták el gyermeküket is. Mórcza György, az orvoscsoport vezetője számolt be a vizsgálatok menetéről.
– Minden alkalommal jóval többen érkeznek a vizsgálatokra, mint ahányan eredetileg bejelentkeztek. Úgy tervezzük, hogy naponta 80-100 beteget fogadunk, de ennek mindig a többszörösét vizsgáljuk meg. Ennek egyik oka, hogy nemcsak Alfaluból, hanem a környező településekről is érkeznek hozzánk, és mi természetesen nem küldünk el senkit – mondta az szakorvos.
A magyarországi orvosok gyógyszeres kezelést nem javasolhatnak, ellenben terápiás kezelésre, illetve további vizsgálatokra küldhetik a beteget. Ezen a héten például a kardiológiai szűrővizsgálaton egy férfinál infarktusveszélyt diagnosztizáltak, őt azonnal be is utalták a gyergyószentmiklósi sürgősségi kórházba, azóta telefonon tartják a kapcsolatot vele és nyomon követik állapotát.
A gyergyóalfalvi szűrővizsgálatról készült riportot megtekithetik a Hargita Stúdió honlapján található linken: http://hargitatv.ro/2014/bacs-kiskun-megyei-orvosok-alfaluban/.


Csíkszereda, 2014. május 15.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774