Kecseten és Székelypálfalván is kalákáztak a hétvégén

Az utolsó percben léptek

(0 Szavazat)53 megjelenítés

A Hargita Megye Tanácsa által kezdeményezett kalákasorozat újabb állomása a Farkaslaka községi Kecset és Székelypálfalva volt, a két településen november 23-án, szombaton kalákáztak. A kecseti iskolában új mosdók készülnek, ennek nyomán az intézmény megkaphatja a működési engedélyt. Az építőanyagot a megyei tanács biztosította, a munkálatokat a szülők vállalták. A tanintézet rendbetételének ez csak az egyik szakasza, nyilatkozta Kovács Lehel polgármester, aki szerint évek óta nagy gond a helyi iskolában, hogy a gyerekek fáznak, mert az iskola falai nem voltak megfelelően szigetelve.

– Ebben az évben a helyi önkormányzatnak sikerült kicserélnie az ablakokat és még a nyári vakációban elvégeznie a termek belső felújítási munkálatait. Sajnos a szigetelésre már nem futotta, de Hargita Megye Tanácsa kalákakezdeményezésének köszönhetően mára sikerült ezt is megvalósítani, még egypár apró csinosító munka maradt, amelyet a jövő héten befejeznek. Az alapanyagokat teljes mértékben a megyei tanács biztosította, a munkálatokat egy helyi vállalkozó nagyon jutányos áron végezte, amit az iskola és az önkormányzat közösen fizet ki. A helyiek elmondása szerint ilyen kevés fával ilyen meleget még ebben az iskolában nem sikerült elérni. Biztos vagyok benne, hogy a munkálatok befejezésével a kecseti iskola épülete fel tudja venni a versenyt nagyon sok nagy településen, akár városon levő iskolák épületével. Ez köszönhető az együtt cselekvésnek és természetesen Hargita Megye Tanácsa és elnöke támogatásának – mondta el a polgármester.
A kecseti kaláka munkálatait Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke is megtekintette.
– Kecseten és Székelypálfalván kalákáztak a hétvégén, közel tízezer euró megyei tanácsi támogatásból. Két kisiskolát tesznek rendbe közmunkával és összefogással – nyilatkozta a megyeelnök, aki ugyanaznap a madéfalvi kaláka eredményeit is megtekintette Szentes Csaba polgármesterrel, ahol az iskola homlokzatát szépítették meg, ugyancsak kalákával.
Borboly Csaba szerint Székelypálfalván az utolsó percben léptek, mert az iskola tetőszerkezete a télen a hó súlyát nem bírta volna meg, így új lécezetet készítettek, és új cserepeket helyeztek fel.
– Kis falu, pár gyerek, de ők is a ugyanolyan fontosak, mint a többi település gyermekei – jelentette ki az elöljáró.
A Hargita megyei kaláka a gyermekeinkért elnevezésű program célja a megye azon tanintézeteinek – iskolák, óvodák és napközi otthonok – megsegítése, amelyek nem kaptak működési engedélyt, mivel pénzügyi helyzetük miatt nem tudták elvégeztetni az ehhez szükséges munkálatokat. Ezt Borboly Csaba megyeelnök kezdeményezte szeptember végén.
A támogatott oktatási intézményekről tájékozódhatnak a https://www.facebook.com/kalakaHR?fref=ts és a http://kalaka.hargitamegye.ro oldalon, valamint a következő linken található térképen: http://kalaka.hargitamegye.ro/terkep/.


Csíkszereda, 2013. november 24.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774