Kalákában készült el a Madarasi-Hargita villamosítása

Az összefogás meghozta gyümölcsét

(0 Szavazat)91 megjelenítés

Az elmúlt években a Madarasi-Hargitán tevékenykedő vállalkozók, a környező települések vezetői és a megyei tanács hitt abban, hogy közös összefogásban lehet fejleszteni, és az évtizedek óta csak ígérgetett áramot ki lehet vinni a székelyek szent hegyére. 

Az elmúlt öt év gyümölcse beérett, így 2015. február 20-án az érintett felek részvételével ünnepélyesen is átadhatták a kiépített rendszert a Madarasi-Hargitán a sípálya felvonójánál.  Hargita Megye Tanácsa Kisvillany programja által hozzájárult a hálózat kiépítéséhez, 2012 és 2014 között három szakaszban ötszázezer lej értékben kábelt vásárolt.
A pénteki átadáson jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér és Incze Csongor alelnök, Verestóy Attila szenátor mellett a környező települések elöljárói és az érintett panziótulajdonosok.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök örömének adott hangot, hogy a közösség hite alapján készült el, az a kicsi vízierőmű rendszer, amely megtáplálja zöld energiával a Madarasi-Hargita villamosítását.
– A települések összefogásával jó kaláka rendszerben sikerült kiépíteni a rég óta áhított rendszert. A legnagyobb érdem nem a politikusoké, hanem az összefogásé és a közös hité, hogy összefogtak és befektettek a vállalkozók. A mai nap csak egy kis lépés volt egy hosszú úton, de ez hitet ad, hisz egymást biztassuk, akkor nagyobb dolgokra is képesek vagyunk – hangsúlyozta Borboly Csaba. A megyeelnök megítélése szerint a megépült hegyimentő bázis, a Hargita-hegység rendezési terve és a különböző szolgáltatások, mint a Hargita Sírégió egységes síbérlete tovább fogják erősíteni a térséget, és növelik a vendégéjszakák számát.
– Székelyföld történetében a mai nap egy fontos pont, az összefogás és a szolidaritás, valamint a kalákának egy komoly pontja – mutatott rá Borboly Csaba, aki még egy jó hírrel szolgált:  Sípos Zoltán Csaba, a Madarasi Hargitán működő sífelvonókat üzemeltető cég ügyvezető igazgatója azzal a kéréssel fordult a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társuláshoz, hogy szeretnének csatlakozni a Hargita Sírégióhoz (http://skihargita.ro/). Így az országban egyedüli kezdeményezés tovább bővülhet.
Az Építsünk biztos jövőt! nevű gazdaságfejlesztési stratégiának egyik prioritása az, hogy a helyi erőforrásokat okosan használjuk fel, oly módon, hogy a haszon a helyi közösségnél maradjon.
Verestóy Attila szenátor kiemelte: valóban vendégváró lett ez a kis világ a székelyek szent hegyén. Bár eddig is voltak a Hargitának szerelmesei, akik ide jártak a nehéz körülmények között is, de már elkezdődött egy olyan világ megépítése, ami nem csak rólunk szól. Sikerült felhívnunk magunkra mások figyelmét is, hisz bárki, aki ide jön otthon érezheti magát.
Pethő József vállalkozó, a Pethő Panzió tulajdonosa röviden felvázolta az elmúlt évek történéseit. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik társultak a Madarasi Hargita 1801 m alapítványhoz. Az összefogásnak köszönhetően 2014-ben a Hargitára felkerült a transzformátor, és december 17-én először hivatalosan felgyújthatták a villanyt.
Bíró László, Csíkmadaras polgármestere a siker kulcsát abban látja, hogy a csapat nem azt nézte mit hogy nem lehet megcsinálni, hanem közösen keresték a megoldásokat. Ez vezetett eredményre.
Incze Csongor, a megyei tanács alelnöke jól emlékezett azokra az időkre, amikor petróleumlámpa fénye mellett, majd később a generátorok zaja mellett teltek az esték a Madarasi Hargitán. Örömmel nyugtázta, hogy most már nem a generátorok hangját kell hallgatni esténként. Mindez az összefogásnak köszönhető, és további összefogásra buzdította a jelenlévőket.
Barti Tihamér, alelnök elmondta: az elmúlt három évben 21 kilométer kábelt fektettek le. A megyei tanács költségvetésével 7 kilométer szakaszra biztosítottak villanykábelt, mivel három kábel volt szükséges a lefektetéshez, így jön ki a 21 kilométer.
A felszólalókhoz csatlakozott Benedek László, Kápolnás község polgármestere is, aki ugyancsak az összefogás fontosságát emelte ki. Mint fogalmazott, Kápolnás felvállalta a közvilágítást, a kábelek már be vannak fektetve a föld alá, így éjszaka is látványos lesz a Madarasi-Hargita, akár a nyugati síparadicsomok.


Csíkszereda, 2015. február 21.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774