Kalákában bővítenék a kistelepülések elektromos hálózatát

A Kisfalu program az életkörülmények javítását szolgálja 

(0 Szavazat)59 megjelenítés

A Villamosítás Hargita megye villanyárammal való ellátását nélkülöző, vagy részben nélkülöző településein (röviden: Kisvillany) programról tartottak minikonferenciát a csíkszeredai megyeháza márványtermében szerdán, április 9-én. Borzont villamoshálózatát is Hargita Megye Tanácsa Kisvillany programja keretében építik ki, aznap a megyei tanács rendkívüli tanácsülésén a költségvetéséből 410 ezert lejt különített el erre a célra. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy a kényszer szülte a 2010-ben elindított programot, hiszen voltak települések elektromos áram nélkül. A háztartásokban szükség van erre a tanuláshoz, de egyáltalán az optimális életvitelhez is. Az országban egyedülálló a kezdeményezés, hiszen míg máshol szolgáltatók vagy a lakosság a saját költségén vezeti a villanyt, addig Hargita megyében a megyei tanács és a helyi önkormányzatok részt vállalnak ebben, és kalákában megvalósulnak a beruházások – fejtette ki az elöljáró. Hozzátette: idén szűkösebb anyagi forrásból, de folytatni szeretnék a programot, és hogy minél több helyen tudjanak segíteni, Hargita Megye Tanácsa a tárgyi eszközök megvásárlásának költségeihez járul hozzá, és kérik a közbirtokosságok, helyi vállalkozók közreműködését.   
Idén 800 ezer lejt különített el Hargita Megye Tanácsa a program finanszírozására, Borzonton kívül 50 ezer lejt kapott Zetelaka község, amelyből Sikaszó alsó része villamoshálózatának kiépítéséhez járulnak hozzá, 250 ezer lejt kapott Gyergyóalfalu a Libánban elkezdett munka folytatásához, illetve 90 ezer lejt utaltak ki Salamás községben a gyergyóhodosi állomás környékének villamosítására.
Talán idén többet kell dolgozni a programért, mondta Borboly Csaba, ezért fontos az együttműködés, hogy folytatni tudják. A megyeelnök megköszönte a konferencián való jelenlétét Domokos László Józsefnek, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatójának, Kovács Artúrnak, az Electrica igazgatójának, a részt vevő polgármestereknek és panziótulajdonosoknak.
A jelenlevők egyöntetűen pozitívan értékelték a kezdeményezést, és köszönetüket fejezték ki az eddigi megvalósításokért.
A borzontiak is megköszönték a támogatást, mint kifejtették, a helyieknek a mezőgazdaság után a turizmus jelenti a pénzkereseti lehetőséget. A helységben a panziók több mint 600 személyt tudnak elszállásolni modern körülmények között, így a látogatottság növelése miatt is fontos az elektromos áram.
Hargita Megye Tanácsa Kisfalu programja fogja össze a Kisvillany és a Kisvíz elnevezésű kezdeményezéseket, amelyek a víz és a villanyáram bevezetését szolgálják. Az iskolák felszereltségének javítását célzó kalákakezdeményezés is a lakosság életminőségének javítására irányul – összegzett Borboly Csaba. Hozzátette: tervezik a Kisinternet program elindítását is, amely a művelődési élet megszervezéséhez járulna hozzá.


Csíkszereda, 2014. április 9.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774