Jóval könnyebb lesz a hivatali ügyintézés Hargita megyében

Borboly Csaba aláírta az e-Kormányzás nevű pályázat finanszírozási szerződését

(0 Szavazat)81 megjelenítés

Lehetővé válhat az internetes ügyintézés a Hargita megyei önkormányzatoknál, miután Hargita Megye Tanácsa összesen három e-kormányzási pályázatot nyert meg 15-15 településsel együtt. A második és harmadik projektnek 2014. január 27-én írták alá a finanszírozási szerződését, az elsőnek még tavaly decemberben. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hétfőn Bukarestben Bebe-Viorel Ionică távközlési államtitkárral együtt látta el kézjegyével a két dokumentumot.

– Egyenként másfél millió euró a pályázatok értéke, és általuk 12 on-line közszolgáltatás áll majd az állampolgárok rendelkezésére, így lehetővé válik az internetes ügyintézés többek között építkezési engedélyek kérelmezése, illetékek befizetése, pályázatok benyújtása esetében, és a számítógépes program az önkormányzatok mezőgazdasági nyilvántartásának kezelését is megkönnyítené. A bürokrácia csökkentését szeretnénk elérni, hogy az ügyintézés minél egyszerűbb legyen. Ezzel remélhetőleg még többen jelentkeznek pályázati kiírásainkra, mivel nem kell majd riasztó mennyiségű papírozással foglalkozni – nyilatkozta a megyeelnök.
Az előző években a megyei tanács már lebonyolított egy e-kormányzási pályázatot, E-kormányzási rendszer kiépítése Hargita Megye Tanácsa intézményében címmel, amelynek az összértéke szintén másfél millió euró volt. Ezt fogja kiegészíteni a megyei tanács és a helyi önkormányzatok részvételével megvalósuló három pályázat, amely megkönnyíti az intézmények közti kapcsolattartást, ennek nyomán pedig a gyorsulnak a bürokratikus folyamatok.
Az európai uniós finanszírozású, az Ágazati Operatív Program keretében támogatott projekt általános célkitűzése a közszolgáltatások elektronikus rendszerének létrehozása, a közintézmények hatékonyságának növelése, valamint az adminisztrációs döntési és ügyintézési folyamatok gyorsítása. Az aláírástól számított 18 hónapon belül, tehát 2015 közepéig gyakorlatba kell ültetni a pályázatot, ami elsősorban az eszközbeszerzést és a számítógépes hálózat kiépítését jelenti.
A három pályázatot tavaly nyújtották be, 15-15 helyi önkormányzat részvételével, Hargita Megye Tanácsa vezetésével, és úgy osztották be a pályázó településeket, hogy ha nem nyer mindhárom pályázat, akkor külön-külön mindegyik alapján egységes megyei rendszert lehessen kifejleszteni.
A részt vevő helyi önkormányzatok:
1-es projekt: Csíkkarcfalva, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Csíkszépvíz, Gyergyócsomafalva, Gyergyóditró, Gyergyószárhegy, Gyergyótölgyes, Gyimesközéplok, Parajd, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Szentegyháza, Vasláb, Zetelaka.
2-es projekt: Borszék, Bögöz, Csíkszentmárton, Csíkszentimre, Csíkszenttamás, Csíkcsicsó, Csíkpálfalva, Farkaslaka, Gyergyóholló, Gyergyószentmiklós, Gyergyóújfalu, Korond, Lövéte, Maroshévíz, Oroszhegy.
3-as projekt: Csíkdánfalva, Csíkszentsimon, Csíkszentmihály, Etéd, Fenyéd, Galócás, Gyergyóalfalu, Gyergyóremete, Gyimesfelsőlok, Madéfalva, Máréfalva, Salamás, Siménfalva, Szentábrahám, Tusnád község.


Csíkszereda, 2014. január 27.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774