Jogerősen pert nyert Hargita Megye Tanácsa a fogyasztóvédelmi hivatallal szemben

Borboly Csaba: képesek vagyunk megvédeni a székely termelőket

(0 Szavazat)81 megjelenítés

Megsemmisítette a Hargita Megyei Törvényszék a fogyasztóvédelmi hivatal regionális felügyelőségének kihágási 2013. februári jegyzőkönyvét, amely alapján tízezer lejes bírságot szabott ki Hargita Megye Tanácsára, a csíkszeredai hagyományos és helyi termékek vásárának szervezőjére. A törvényszék ezzel jóváhagyta a csíkszeredai bíróság elsőfokú ítéletét. 

Tavaly beszámoltunk arról, hogy a 2013. február 16-án megtartott vásáron – amelyet minden hónap harmadik szombatján rendeznek meg – tartott ellenőrzést a fogyasztóvédelmi hivatal brassói székhelyű regionális felügyelősége, az ellenőrök a központi média munkatársainak kíséretében érkeztek a helyszínre, a megyeháza oszlopterébe, és nem véletlenszerűen, hanem célzottan az egyik termelőhöz, aki újra felhasználta a műanyag palackot, majd a többi árust is ellenőrizték. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke – akit a sajtó képviselői vásárlás közben rohantak le, hogy kommentálja a fogyasztóvédelem észrevételeit – éppen ezért kétségbe vonta az ellenőrzés jóhiszeműségét.
A megyeelnök a törvényszék mostani döntését így kommentálta:
– Lám, ha kiállunk az igazunkért, és nem hátrálunk meg, akkor önerőből is képesek vagyunk megvédeni magunkat. Egyesek csak szavakkal állnak ki a székely termékek és más értékeink mellett, mi viszont, Hargita Megye Tanácsánál, cselekszünk. Külső segítség, mindenféle közbenjárás nélkül, jogászcsapatunk munkájának köszönhetően sikerült kiharcolnunk igazunkat. Bebizonyosodott, hogy a törvényeket betartva szervezzük a vásárokat, és természetesen ezentúl sem teszünk másként. Termelőinket arra bátorítom, hogy minél többen vegyenek részt portékájukkal  ezentúl is a havi vásáron, mert mi törvényes keretet biztosítunk számukra, és ha kell, megvédjük őket bármiféle elbátortalanító hatósági akció esetén.
Örömmel fogadta a törvényszéki ítéletről szóló hírt a csíkszentgyörgyi Gál Mária Magdolna termelő is, aki megnyugvással vette tudomásul, hogy végül igazat adtak, miszerint megalapozatlanul vádolta az ellenőr a vásárban az említett időpontban. Gál Mária Magdolna volt – mint kérdésünkre felidézte – az egyik elszenvedője a fogyasztóvédelmi ellenőrök goromba fellépésének, akik egyebek mellett felkérték az árusokat, hogy pakoljanak és távozzanak a helyszínről, ha nem beszélnek románul, és sajátos módszerekkel próbálták megfélemlíteni őket, amint az kiderül a Hargita Stúdió tavaly készült filmjéből (megtekinthető a www.hargitatv.ro honlapon – a rövidebb változat itt, a hosszabb itt), amelyben nyilatkozik a csíkszentgyörgyi termelő is. A Hargita Stúdió stábja akkor ellátogatott a brassói Astra és a marosvásárhelyi Cuza Vodă piacra, ahol arról érdeklődött, hogy milyen időközönként látogatják az árusokat az ellenőrök, illetve melyek azok az észrevételek, amelyekért büntetnek. A filmen jól látható, hogy az említett két piacon hasonló körülmények között kínálják portékáikat a termelők, mint a havonta Csíkszeredában megrendezett Hagyományos és Helyi Termékek Vásárán. Borboly Csaba akkor úgy fogalmazott, hogy a lakosság körében nagy népszerűségnek örvendő, A székelység története című tankönyv kiadása és a székely zászló körül kibontakozott vitát, majd pedig a székely termékek sikeres forgalmazása elleni fellépést együttesen egy összehangolt támadásnak, összességében rosszindulatú megnyilvánulásnak ítéli meg, egy olyan folyamatnak, amely „veszélyezteti sok száz család megélhetését, de mindannyiunk létét is”.
A csíkszeredai Hagyományos és Helyi Termékek Vásárát közel négy éve rendszeresen megszervezik a megyeházánál. Minden ellenőrző szervtől kértek hivatalos jelentést a vásárról – élelmiszer-biztonság, higiéniai körülmények stb. szempontjából –, és mindenhonnan pozitív választ kaptak. A lakosság hozzászokott a hagyományos vásárhoz, igényli azt, sok termelőnek, megélhetést, jövedelmet biztosít.


Csíkszereda, 2014. március 31.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774