Jó példák megismerése a helyi közigazgatás hatékonyságáért

(0 Szavazat)63 megjelenítés

Partnertalálkozón vettek részt Hargita Megye Tanácsának képviselői május 22-én a svédországi Gävle városában a CCIC – Összetett kihívások, innovatív városok elnevezésű, az európai uniós Interreg IVC projekt keretében. A programban 13 partner vesz részt 10 országból: Bulgária, Nagy-Britannia, Olaszország, Svédország, Finnország, Hollandia, Spanyolország, Észtország és Lengyelország mellett Romániát Hargita Megye Tanácsa képviseli. Célja a regionális politikák javítása, az innováció erősítése a közszférában és az együttműködés növelése a helyi és regionális hatóságokkal, állami szervekkel és más érdekelt felekkel a partnerrégiókban.  

A partnertalálkozón jelenlévő Hargita megyei, olasz és svéd partnerek bemutatták a találkozón képviselt térséget, majd összehasonlították a különböző országokban működő, az innováció szempontjából fontos gyakorlatokat, tapasztalatokat. Ennek keretében a küldöttség tagjai megismerhettek egy svéd önkormányzati biztosítási kezdeményezést, amelynek képviselője bemutatta cégük politikáját, és elmondta: hajlandók bárkivel együttműködni, nem csak svéd felekkel. A svéd szakember javaslata alapján hatékony és innovatív megoldás lenne a helyi önkormányzatok számára a saját biztosítótársaság létrehozása egyedüli tulajdonosként, vagy társulva más önkormányzatokkal, ha erre létezik törvényes keret. A társulás előnye, hogy könnyebb és hatékonyabb az anyagi fenntartása. Hargita Megye Tanácsa tanulópartner a CCIC projektben, ezért volt jó megismerni más országok példáit, többek között azokat az innovatív svéd rendszereket, amelyek a jövőben kiindulópontot, ötletet és újabb kezdeményezést jelenthetnek nemcsak a megyei tanács, hanem a helyi közigazgatási egységek számára is.
Hargita Megye Tanácsa a Helyi önkormányzatok közigazgatási kapacitásának növelése elnevezésű programja, CCIC és más európai uniós pályázatok bevonásával is azt célozza, hogy erősítse a helyi közigazgatás hatékonyságát, ismertesse és elérhetővé tegye azokat az információkat, amelyek révén a helyi és megyei önkormányzatok és intézmények hatékonyan tudnak fellépni a köz szolgálatában. A CCIC projekt keretében a partnerek legközelebb júniusban találkoznak a nagy-britanniai Birminghamben, az utolsó konferenciát pedig október közepén tartják Olaszországban, Genovában.    


Csíkszereda, 2014. május 28.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774