Interaktív térkép az ifjúság hazavonzására

Felmérés igazolja a fiatalok elvándorlási hajlandóságával kapcsolatos félelmeket

(0 Szavazat)51 megjelenítés

A Hargita megyei középiskolás és szakközépiskolás diákok kivándorlási szándékáról készíttetett felmérést Hargita Megye Tanácsa A migráció és a migrációs hatások kezelése Délkelet-Európában (South Eastern Europe – Managing Migration and its Effects in South-East Europe – SEEMIG) európai uniós pályázat révén. A cél a fiatalok itthon tartása, támogatva a külföldön ismereteket, tapasztalatokat szerzők visszatérését, hogy tudásukat itthon hasznosítsák. 

A felmérés eredményeit, valamint a szintén a pályázatnak köszönhetően készült háromnyelvű honlapot sajtótájékoztatón mutatták be a csíkszeredai megyeházán november 28-án, pénteken. Részt vett Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Dobos Erika projektmenedzser és Dobos István, az intézmény projektekért felelős részlegének vezetője.
A felmérés rávilágít a Hargita megyei kilencedikes és tizenkettedikes diákok jövőjükkel kapcsolatos terveire. A 800 kérdőívet és 70 mélyinterjút tartalmazó felmérés válaszadói nagy arányban tájékozódnak a külföldi munkalehetőségekről és életkörülményekről. A legkedveltebb külföldi célpontok közé tartozik Németország, Magyarország és Anglia. Az eredményekből továbbá kiderül, hogy a megkérdezett középiskolások több mint 40 százaléka szívesebben vállalna külföldön munkát tanulmányai folytatása helyett, szerintük itthon sokkal nehezebb elhelyezkedni. A válaszok alapján ezt javítandó fontos lenne az olyan szakmák fellendítése, amelyekkel itthon könnyebben érvényesülhetnek, valamint a gyakorlati képzésekre fektetni a hangsúlyt. A munkaerőpiac hatékonyabb felmérésére a diákok szükségét érzik állásbörzék szervezésének és részmunkaidős lehetőségek biztosításának. 
A http://migracio.hargitamegye.ro/ honlapon található interaktív térképen regisztrálva a fiatalok megjelölhetik, hogy éppen a világ mely pontján tartózkodnak életvitelszerűen. A térképpel a projekt lebonyolítóinak céljuk összegyűjteni azokat a Hargita megyei lakosokat, akik külföldön dolgoznak, de haza szeretnének jönni és itt munkát vállalni, illetve itthon élnek és itt is szeretnének elhelyezkedni.
Borboly Csaba a projekt kapcsán elmondta, hogy a fiatalok elvándorlásának egyik oka a romániai közigazgatási rendszer, amelyben a gyakran egymásnak ellentmondó jogszabályok megkötik a megyei és helyi önkormányzatok kezét, minisztériumi rendeletek mondanak ellent hatályban lévő törvényeknek, akadályozva a hatáskörök gyakorlását, illetve a nemzetközileg előírt helyi autonómia érvényesülését. Az európai uniós pályázatok segítenek az ilyen akadályok leküzdésében, fogalmazott a megyeelnök, aki szerint a fentiek ellenére az önkormányzatok többet tehetnének a helyzet rendezése érdekében, viszont sokaknak kényelmesebb csak a kormánytól várni a megoldást. Borboly Csaba hangsúlyozta, nem elég a kockakövet kicserélni piskótakőre vagy aszfaltozni, mert azzal még nem nyújtanak perspektívát a fiataloknak.
– Erre a felmérésre nagy szükség volt, és kiegészítő tevékenységként végeztük el a projektben. Igazolta a félelmeinket, ezért a politikum részéről konkrét, munkahelyteremtő cselekvésre van szükség. Erősíteni kell a szakoktatást esélyt adva a fiataloknak az itthon boldogulásra, és arra ösztönözzük a vállalkozókat, hogy alkalmazzák az ifjakat. Hargita Megye Tanácsa úgy próbál segíteni, hogy gyakornokokat foglalkoztat, akik ezáltal tapasztalatot szereznek, azt követően pedig az önéletrajzukban nem csak a felsőfokú végzettséget és a gépkocsivezetői jogosítványt tudják feltüntetni. Ugyanakkor a megyei tanács a Kisfalu programjával, a termelők támogatásával, a szakoktatás fellendítése érdekében tett erőfeszítéseivel és még számos kezdeményezésével mind a fiatalok itthon boldogulását kívánja elősegíteni – mondta az elöljáró. Hozzátette: olyan esetek is akadnak szép számban, hogy a fiataloknak itthon mindent megadnak a szülei, biztos alapot teremtenek számukra az élethez, mégis elmennek külföldre munkát vállalni, mert ez a trend – ezzel a jelenséggel is számolni kell. Az elvándorlás országos probléma, etnikai hovatartozástól függetlenül, tehát a székelységet is ennek a veszélye fenyegeti, nem a beolvadásé, hívta fel a figyelmet a megyeelnök.
A SEEMIG stratégiai, fejlesztési projekt, amelynek célja, hogy megbízható adatokat szolgáltasson a délkelet-európai migrációs, munkaerő-piaci és demográfiai folyamatokról. A projekt abból a felismerésből született, hogy a fenti folyamatok összefüggéseinek vizsgálatához szükség van a meglévő adatbázisok fejlesztésére, az adatminőség javítására. A projekt legfőbb célkitűzése, hogy a migrációs folyamatokkal kapcsolatos meglévő adatokat összegyűjtse, azokat kritikailag értékelje, majd ajánlásokat fogalmazzon meg az adatgyűjtés módszereire.


Csíkszereda, 2014. november 28.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774