III. Székely Lánglovag-találkozó Gyergyóalfaluban

(0 Szavazat)97 megjelenítés

Nagyszabású, gyakorlattal egybekötött műszaki mentést és bemutatót tartottak az Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetségének alakulatai Gyergyóalfaluban szeptember 21-22-én. A kaposvári Kötél Speciális Mentőszervezettel közösen tartott rendezvényt Hargita Megye Tanácsa is támogatta. 

Közel háromszáz lánglovag részvételével, látványos bemutatónak adott helyet szombaton és vasárnap Gyergyóalfaluban az önkéntes tűzoltóegylet által szervezett III. Székely Lánglovag-találkozó, melynek támogatói Hargita Megye Tanácsa és az alfalvi önkormányzat voltak. Tűzoltás, balesetszimulálás és életmentés, elsősegélynyújtás, hegyimentő-technika, műszaki mentés és olyan, versenyjeleggel tartott próbák voltak, melyek a résztvevő önkéntes tűzoltók számára elsősorban a felkészítést célozták. A rendezvényre mintegy húsz önkéntes alakulatot fogadtak, a Hargita megyeieken kívül Kovászna és Maros megyékből is. A balesetszimuláláson két autó ütközését, egyik kigyulladását, az ütközésben kidőlt villanyoszlop és rövidzárlat sérültjeinek gondozását, az összetett szimulálást követő mentést láthatták a nagyszámban jelen lévő érdeklődők.
- Hargita Megye Tanácsának pályázati kiírásán nyertünk támogatást a rendezvényünkre, és a kaposváriakkal közösen szerveztük meg a kétnapos találkozót, melynek célja az önkéntes tűzoltók alapkiképzése – mondta Baricz Róbert főszervező, a Gyergyóalfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. A nemrégiben megalakult Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetsége alelnökeként is nyilatkozó főszervező jelezte: nem csupán technikai ismeretek szerzésére fektettek hangsúlyt, hanem elméleti oktatás révén a környékre jellemző tűzformák – tőzegtűz, avartűz – megfékezésére irányuló ismereteket is szerezhettek a résztvevők.
- A versenyszerű találkozó előzményeként Székelykeresztúron, Gyergyóalfaluban és Lázárfalván tartott felkészítőt a kaposvári Kötél Speciális Mentőszervezet, a vasárnapi rendezvény ennek zárómozzanata és kiértékelése is. Mindenik tűzoltóalakulat oklevelet vett át, ám a sikeres program egyik szakmai fokmérője az is, hogy a rendezvényen jelen levő hajdúböszörményi hivatásos tűzoltócsapat elismeréssel nyilatkozott a székely lánglovagok tudásáról – ismertette a főszervező. Baricz hozzátette: a 2012-es évben a szárazság miatt Gyergyóalfalu környékén 54 tűzesethez szállt ki csoportjával, 24 órás szolgálatot is biztosítva, idén 30 körül tart a bevetések száma.
A harmadik alkalommal tartott gyergyóalfalvi lánglovag-találkozóra első ízben pályáztak Hargita Megye Tanácsának kiírásán, és 4000 lej támogatást nyertek.

Gyergyóalfalu, 2013. szeptember 22.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774