Idén közelebb kerül Kostelek Székelyföldhöz

(0 Szavazat)41 megjelenítés

Jól halad a Kosteleket Szépvízzel összekötő út építése, hamarosan már nemcsak terepjáróval, hanem kisebb személygépkocsival is megközelíthető lesz majd az egykor Szépvízhez, jelenleg a Bákó megyei Ágas községhez tartozó, 99 százalékban magyarok lakta település, ugyanis a tervek szerint még idén elkészül a makadámút a szépvízi önkormányzat, a helyi közbirtokosságok, valamint Hargita Megye Tanácsa összefogása eredményeként. 

Mint ismeretes, Szépvízről a főúton több mint hetven kilometeres kerülővel lehet eljutni Kostelekre, ám a Szénás nevű erdei úton – amelyre a szépvízi tavat elhagyva, jobbra lehet rákanyarodni a 12A jelzésű országútról – mindössze 15 kilométer a távolság. Az út nagyobb, 8,6 kilométeres szakasza Szépvíz önkormányzata, valamint öt közbirtokosság tulajdonában van.
A tavaly ősszel elvégzett munkálatokat – sáncok, átereszek készítése, szélesítés – tekintették meg a sajtó munkatársaival együtt helyi és megyei elöljárók, vállalkozók január 9-én, pénteken, majd a szépvízi önkormányzat ülést tartott. Ferencz Tibor polgármester elmondta, hogy tavasszal folytatják a polgármesteri hivatal által készíttetett terv alapján elkezdett munkát, kialakítják az út menti árkot, és megoldják a vízelvezetést.
– Az út megyehatárig tartó szakasza 8,7 kilométer, onnan Kostelekig még mintegy négy kilométeres szakasz van, utóbbit a közbirtokosságokkal együtt fogjuk megépíteni egészen be a faluba. Az aszfaltréteg még a jövő zenéje, kormányzati forrástól függ, hogy pontosan mikor lesz erre lehetőség, azt jelen pillanatban nem tudom. Idén viszont a makadámút elkészül – jelentette ki a községvezető.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint azt szeretnék elérni, hogy a kostelekiek az oktatás, a kultúra, az egyházi és a gazdasági élet terén egyaránt visszakapcsolódjanak Székelyföldhöz, hiszen Csíktól alig húsz kilométerre található a település, ezen az úton megközelítve.
– Szeretnénk elérni, hogy tömegközlekedés is legyen ezen az úton, szeretnénk, ha a kostelekiek számára Csíkszereda elérése nem jelentene problémát, ha ugyanolyan könnyen jutnának hozzá különféle szolgáltatásokhoz, mint a csíkiak, és ne érezzék magukat elszakítottnak, hiszen például a magyarságuk megélésében sokat tudunk segíteni nekik. Érezzék, hogy van összefogás, hogy értékes elemei a magyar közösségnek – nyilatkozta a helyszínen a megyeelnök.
Az ügy egyik mozgatója Becze István csíki megyei tanácsos, aki elmondta, hogy a kosteleki magyarságra figyelni kell, hiszen felelősséggel tartozunk nekik, és minél több embert be kell vonni a település Székelyföldhöz való visszakapcsolására. Bende Sándor gyergyói megyei tanácsos szintén jelen volt, akárcsak Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor. Bende Sándor kijelentette, hogy nagyszerű összefogásnak lehetett tanúja a kosteleki út felújítása kapcsán, és ezt a tapasztalatot hazaviszi. Korodi Attila szintén méltatta a megvalósítást, és a folytatásra biztatta a jelenlevőket. Tánczos Barna ugyancsak értékelte a kosteleki út ügyében végzett csapatmunkát, és a további tervek megvalósításához a vidékfejlesztési program pályázatait ajánlotta, amelyekben óriási a potenciál, ezért nem szabad elszalasztani.

 

Csíkszereda, 2015. január 11.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774