Idén is választanak diák megyeelnököt

Elkezdődött a Légy a megye vezetője egy napra! program

(0 Szavazat)22 megjelenítés

Egyedülálló lehetőséget kínál a megye középiskolásai számára a Légy a megye vezetője egy napra! című program, amelynek a megnyitóját február 23-án, hétfőn tartották a csíkszeredai megyeházán. Hargita Megye Tanácsa, partnerségben a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatósággal, a Hargita Megyei Magyar Diáktanáccsal, valamint a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel, 2015-ben másodjára rendezi meg ezt a programot, amely lehetőséget teremt arra, hogy a diákok bekapcsolódjanak a megyei és a helyi közintézmények munkájába. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyitóbeszédében elmondta, bízik benne, hogy a fiatalok betekintést nyernek az intézmény életébe, az pedig olyan visszajelzéseket, javaslatokat kap majd, amelyek segíteni tudják a munkát.
– Arra biztatom a fiatalokat, hogy kommunikáljanak a politikusokkal, mert ha nem hallatszik az ifjúság hangja, az őket érintő problémák nem oldódnak meg. Ezzel lehet arra sarkallni a politikusokat, hogy foglalkozzanak a fiatalok problémáival. Ezt szorgalmazom kollégáimnál is, több alkalommal elmondtam már, hogy ha a politika nem törődik az ifjúsággal, akkor az ifjúság is elfordul a közügyektől, tulajdonképpen megfosztva magát attól a lehetőségtől, hogy beleszóljon sorsának alakításába. Mindez egymást gerjesztő folyamat, aminek káros következményei lehetnek a jövőre nézve – fejtette ki az elöljáró.
A megnyitón felszólalt Erdei Lucica, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség munkatársa, aki beszédében kitért az iskolán kívüli tevékenyég fontosságára, valamint Demeter Kamilla, a Hargita Megyei Magyar Diáktanács képviselője, aki elmondta, a projekt ideje alatt a fiatalok olyan kapcsolati hálót alakíthatnak ki, amely fontos lehet a későbbiek során. A szervezők megfogalmazása szerint Hargita Megye Tanácsának és a szervező partnerintézményeknek azért fontos ez a program, mert a résztvevők által kidolgozott programtervek híven tükrözik majd a diákok problémáit és igényeit, ezáltal pedig a megye vezetősége valós képet kaphat az őket foglalkoztató kérdésekről, és ezekre megoldást kereshet.
Koronka Sándor, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság programfelelőse  ismertette a program részleteit. A megyei tanács diákelnökének megválasztása a következő alapvető lépésekből áll: az első szakaszban a megye minden iskolája választ egy tanácsost, aki a továbbiakban az iskola ügyeit fogja képviselni ezen a versenyen. Ezek a tanácsosok már alanyi jogon tagjai a diák megyei tanácsnak. A második szakaszban a megye öt nagyobb városának (Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Maroshévíz, Székelykeresztúr és Székelyudvarhely) és környékének diáktanácsosai közösen indítanak egy-egy jelöltet a megyeitanács-elnöki szerep betöltésére. Az öt jelölt közül kerül ki majd a végén a diák megyeitanács-elnök, aki közösen a diák megyei tanácsosokkal átveszi a megye vezetését egy napra, majd konzultációs szereppel részt vesznek az ifjúságot érintő döntések elfogadásában. Koronka Sándor a megnyitó végén megfogalmazta: a II. Légy a megye vezetője egy napra! elnevezésű program arra törekszik, hogy játékos jelleggel kicsiben modellezze a megyeitanács-elnöki székig vezető utat.

Csíkszereda, 2015. február 23.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774