Hulladéktárolók területét veszi át és adja vissza a természetnek a megyei tanács

Bővítik a villamos hálózatot Gyergyócsomafalván

(0 Szavazat)50 megjelenítés

Szeméttelepek és -átrakó állomások területét veszi ügykezelésbe Hargita Megye Tanácsa, döntötték el a szeptember 23-i soros ülésen. A testület határozata értelmében kilenc szeméttárolót szüntetnek meg szerte a megyében, hogy azokat rehabilitálják és visszaadják a természetnek. 

A szeméttárolók átvétele része az európai uniós forrásokból megépülő regionális hulladéktároló létrehozásának. A határozat nyomán több ezer négyzetméternyi területet vesz át a megyei tanács Gyergyószentmiklóstól, Borszéktől, Maroshévíztől, Szentegyházától, Székelykeresztúrtól, valamint Korondtól.
A szeptemberi tanácsülésen két napirendi pont is a jégkorong támogatására vonatkozott. A megyei tanácsosok elfogadták a Csíki Jégkorong Önkormányzati Fejlesztési Társulásnak átutalt 2014-es tagdíjat, amely 50 ezer lej. A testület elfogadta ugyanakkor a gyergyószentmiklósi műjégpálya felújításának műszaki tervét, valamint a kivitelezési részlettervet. A közbeszerzési eljárás befejeződött, ennek megfelelően pedig szeptember 29-én, hétfőn megkezdik a jégpálya rendbetételét.

 

Újabb fejlesztések a Kisfalu programban
Több napirendi pont is a Kisfalu keretprogram módosítására, valamint újabb munkálatok megkezdésére vonatkozott. Ennek megfelelően a megyei tanács idei költségvetési megtakarításaiból a Kisvillany, valamint a Kisvíz programra különítenek el összegeket. A szeptemberi tanácsülésen elfogadták a gyergyócsomafalvi Akadán utcai villanyhálózat bővítésének technikai-gazdasági dokumentációját, így ott még idén befejezik a munkálatokat. Ugyancsak jóváhagyták a Madarasi Hargitára vezető villamos hálózat újabb 400 méterrel történő bővítését.
Ugyancsak a kisfalvakon élők életkörülményeinek javítására szolgál az ENGAGE uniós projekt, amely révén a széles sávú internet elérését teszik lehetővé az elszigetelt településeken, az erre vonatkozó korábbi tanácshatározatot módosítják, a projektet így 54 ezer euróból bonyolítják le.

 

Diákokat érintő döntések is születtek
Hargita Megye Tanácsa szeptemberi soros ülésén fogadta el azt a határozatot, amelynek értelmében a bélbori, valamint az oklándi speciális iskolát felzárkóztatóközponttá alakítják át. Mindemellett a Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság ügykezelésébe adták át a csíkszentmártoni szociális központot, valamint a Tölgyesi Pszichiátriai Kórházat.
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem diákjai ingyenesen használhatják a megyeháza épületében található 14-es számú termet, valamint a földszinti amfiteátrumot – szavazták meg egyhangúlag a megyei tanácsosok. Az egyetem épületének felújítása miatt a megyei tanács épületét mint közhasznú intézményt vehetik igénybe az egyetemisták.

 

Egyelőre mérsékelt költségvetés-módosítás
A napirendi pontok között szerepelt Hargita Megye Tanácsa 2014-es költségvetésének módosítása is. A most elfogadott határozat kizárólag bizonyos összeget átcsoportosításáról szól. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke arról tájékoztatta a testület tagjait, hogy a tényleges költségvetés-módosítást rendkívüli tanácsülésen fogadják el, amely tartalmazza a kormány által korábban az árvízkárok enyhítésére odaítélt támogatás szétosztását. Akkor döntenek majd az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) származó, Hargita megyei utak fejlesztésére szánt összegek leosztásáról is, amelyet Victor Ponta miniszterelnök, valamint Liviu Dragnea és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szeptember 11-i látogatása alkalmával aláírt szerződésbe foglaltak.

 

Csíkszereda, 2014. szeptember 23.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774